Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszékre is jön a Fűző

Háromszékre is jön a Fűző Kultúra

Pár nap múlva premier előtti vetítéssel kezdődik Marie Kreutzer Cannes-ban díjazott és Oscarra nevezett Sisi-filmje, a Fűző (Corsage) romániai mozikörútja. Sepsiszentgyörgyön december 2-től rendszeresen vetítik, Kézdivásárhelyen egy alkalommal, december 7-én a Vigadóban.

Hirdetés
Hirdetés

Tizennégy romániai városban lehet megnézni december folyamán a Fűző című kosztümös, de romantikusnak nem feltétlenül mondható Sisi-filmet. Az osztrák-luxemburgi-német-francia koprodukcióban készült filmdráma Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné portréját rajzolja meg, nem szokványos – a népszerű, Romy Schneider-féle, 1955-ös verziótól kétségtelenül gyökeresen eltérő – eszközökkel és megvilágításban.

A játékfilm története 1877-ben játszódik, amikor a legendás szépségéért Európa-szerte bálványozott, 40 éves Sisi már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár korábban kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe addigra pusztán jelképessé vált. Egyre kétségbeesettebben küzd, hogy megőrizze a róla alkotott képet és fiatalos külsejét. A bécsi udvar fullasztóvá válik számára, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Magyarországra utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit és politikai szövetségeseit.

A film bemutatója idén, a Cannes-i Fesztivál Un certain regard versenyében volt, ahol a zsűri díjjal jutalmazta a címszerepet alakító Vicky Krieps rendkívüli színészi teljesítményét. A Fűző azóta számos nemzetközi díjat nyert, ezt a filmet nevezte idén Ausztria a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenybe, és az alkotás jelenleg három kategória jelöltjeként várja az Európai Filmdíjak decemberi átadóünnepségét.

(Filmtett-közlemény)

Fotó: Felix Vratny

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 4., 21:51
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ha valaki szereti a tortenelmi filmeket, akkor en egy vagyok ezek kozul. Sajnos tortenelem ide, tortenelem oda, de ez a film nekem nem jott be. Nagyon melankolikus es unalmas !