Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszék ad otthont a székelyföldi regionális népdalvetélkedőnek

Háromszék ad otthont a székelyföldi regionális népdalvetélkedőnek Kultúra

Tizennegyedik alkalommal szervezik meg a Csak tiszta forrásból – székelyföldi regionális népdalvetélkedőt április 5-én, az előző évekhez hasonlóan a sepsiszentgyörgyi művészeti líceumban. A megmérettetésre mindeddig hetven diák regisztrált, köztük moldvai, aranyosszéki és barcasági tehetségek is.

Hirdetés
Hirdetés

A regionális népdalvetélkedő pénteken délelőtt fél 11-kor veszi kezdetét a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében. A megmérettetésen a Székelyföldön és szórványban élő székelység különböző vidékein megszervezett népdalvetélkedők nyertesei fognak szerepelni, tehát érkeznek háromszéki, valamint csík-, udvarhely-, maros-,  és aranyosszéki versenyzők, ugyanakkor moldvai és barcasági résztvevők is.

Meghoznák a középiskolások kedvét

Ahogy a versenyfelhívásban is szerepel, a verseny legfőbb célja, hogy ápolja és megőrizze a népi énekes hagyományokat, valamint felkarolja a tehetséges fiatalokat és fejlessze a fiatalok identitástudatát. Szalay Zoltán, a Tiszta Forrás Alapítvány elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy eddig hetven 4-12. osztályos diák jelentkezett be az online felületen, ez a szám péntekig azonban gyarapodhat.

Kérdésünkre, hogy mely korosztályokban közkeveltebb a népdaléneklés, a szervező egyértelműen a legfiatalabb iskolás évfolyamokat nevezte meg. „Körülbelül 5-6. osztályig nagyon népszerű, főleg az elemi osztályokból jelentkeznek nagyon sokan. Később, ahogy átkerülnek a gimnáziumba, lassan kezdenek eltávolodni ettől a műfajtól és a középiskolások körében már nagyon kevesen énekelnek népdalt” – nyilatkozott Szalay Zoltán. Hozzátette, hogy ezen is próbálnak változtatni, motiválni a kamaszkorúakat, ezért idén első alkalommal szervezik meg az országos döntőt középiskolások számára április 6-án Csíkszeredában, egy nappal a háromszéki regionális versenyt követően.

A legtöbben Hargita és Kovászna megyékből vesznek részt idén a regionális vetélkedőn. Fotó: Eufónia Kulturális Egyesület

Nem veszik félvállról

A sepszentgyörgyi versenyre korcsoportoktól függően 7, 10, illetve 15 népdalból álló listával kell készülni, amelyek közül legkevesebb 5-nek kell képviselnie a tájegységet, ahonnan érkeznek. Ezek közül az első fordulóban összesen kettő kerül bemutatásra: egy a versenyző saját döntése, egy pedig a zsűri által kerül kiválasztásra. A második szakaszban csak egyetlen népdalt kell elénekelni, ezt egyénileg választhatják ki, de nem egyezhet meg az első fordulón elhangzottakkal. A verseny során elsősorban a tiszta, csengő hang, a szép hangszín, a listán szereplő népdalok értéke és nem utolsó sorban az előadásmód hitelessége, meggyőző ereje érvényesül. A kilenctagú bizottság három kategóriában fogja értékelni az énekeseket korosztálytól függően.

A regionális szakaszt 14. alkalommal szervezik, a csíkszékről eredő vetélkedőnek azonban több mint két évtizedes múltja van. A szervező alapítvány elnöke emlékeztetett, hogy a Csak tiszta forrásból nevű népdalversenyt 2000-ben indították útjára, azóta fokozatosan nőtte ki magát, időről időre bevonva újabb térségeket. A Székelyföldi regionális népdalvetélkedőt a Csíkszeredai Gyermekek Háza az Eufónia Kulturális Egyesülettel és a Tiszta Forrás Alapítvánnyal együttműködve, a Nemzeti Tehetség Program, valamint a Communitas Alapítvány támogatásával hirdette meg.

Fotó: Eufónia Kulturális Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük