Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gondolatok Európa jövőjéről

Gondolatok Európa jövőjéről Kultúra

Németh Gábor (1956) budapesti íróval, szerkesztővel, egyetemi tanárral ismerkedhettek meg csütörtök este azok, akik a Beszélő irodalom című rendezvénysorozat első állomásán részt vettek.

A szerző portréját annak legutóbbi, Egy mormota nyara (2016) címet viselő könyve kapcsán próbálta a vele társalgó Szegő János budapesti kritikus rendhagyó módon megrajzolni. Tegyük hozzá, hogy nem véletlenül, ugyanis kettőjük egybecsengő véleménye szerint a regény cselekménye több ponton is érintkezik az író életével.

Főszereplője egy helyszínvadász, vagyis olyan ember, aki különböző filmek forgatásához keres megfelelő helyszíneket. Sokat mondó, hogy a 21. század hajnalán egy olyan valaki szemével vethetünk pillantást a világra, aki csak hivatalból utazhat és szemlélődhet. Ennek ellenére azonban Európa-szerte olyan jelenségeket és folyamatokat észlel, melyeket bűn lenne szó nélkül hagyni. Például a muszlim bevándorlók és őslakosok között húzódó mély szakadékot, mely az áthidalhatatlan felfogás és viselkedésbeli különbségek miatt keletkezett.

Kiderült továbbá, hogy a könyv által felvetett gondok alapélményét saját tapasztalatai szolgáltatták, melyekre Amszterdam Jordán nevű, zömében bevándorlók által lakott negyedében tett szert még 2004 nyarán. Egy utcai jelenet hatására rádöbbent ugyanis, hogy Európa elkövetkező száz esztendejének története egy óriási kulturális hasadásról fog majd szólni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük