Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gábor Áron-díjjal ismerik el a Székely Nemzeti Múzeumot

Gábor Áron-díjjal ismerik el a Székely Nemzeti Múzeumot Kultúra

A Kós Károly tervei alapján megépített, új köntösbe öltöztetett Székely Nemzeti Múzeum kapja idén a Gábor Áron-díjat. Az elismerést a 2023-as évre ítélik oda a sepsiszentgyörgyi intézménynek a Székely Nemzeti Tanács előterjesztésére.

Hirdetés
Hirdetés

Az örömhírt bejelentő közlemény szerint a döntést a szervezet állandó bizottsága hozta meg előzetes javaslat alapján. A tanács kiemelte, a sepsiszentgyörgyi intézmény „alapítása óta a székelység történelmi emlékezetének, kulturális kincseinek temploma”, a díjjal pedig nemcsak az épületet értékelik, hanem egyben tisztelegnek a múzeumalapító Zathureczky Emília, valamt olyan múzeumőrök és igazgatók előtt, mint Csutak Vilmos, Herepei János, Szabédi László és a székely jelképeket is megalkotó Kónya Ádám, a Székely Nemzeti Tanácsot alapítótagja előtt.

Az elismerést 2022-ben dr. Bakk Miklós politológus vethette át, azt megelőzen pedig Erika Casajoana Daubert katalán kormánytagnak, Sobor Dávid budapesti ügyvédnek és Toró Attila sepsiszentgyörgyi fotóművésznek ítélték oda. A Gábor Áron-díjat 2006 óta osztják ki intézmények vagy olyan személyek között, akik munkásságukkal, működésükkel aktívan tesznek Székelyföld kulturális arculatának megjelenítéséért, a területi autonómia kivívásáért, illetve nevet szereztek a székelyeknek a világban.

A közleményben a szervezet visszaemlékezik a sepsiszentgyörgyi intézmény múltjára, miszerint a Székely Nemzeti Múzeum csak a rendszerváltás után vehette vissza hagyományos, történelmi megnevezését. Épületét teljesen felújították, néhány hónapja tárt karokkal várja az érdeklődőket, kiállításai pedig a kor követelményeinek megfelelően mutatják be a székely nép értékeit.

Az ünnepélyes díjátadásra Sepsiszentgyörgyön, a múzeum épületében kerül sor egy később rögzítendő időpontban.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük