Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fogyasszuk otthonról a kultúrát!

Fogyasszuk otthonról a kultúrát! Kultúra

A koronavírus-járvány miatt bezártak a színházak, a mozik, könyvtárak, de még a kávézók is, így ilyenkor igazán hasznos lehet a televízió és az internet. Lapunk a teljesség igénye nélkül felkutatta, milyen élő közvetítések vannak, valamint milyen ingyenessé tett archívumokat lehet használni Erdélyben és a nagyvilágban unaloműzés céljából.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera minden kedden és pénteken este hattól kereken 20 órára közzéteszi egy-egy előadásának felvételeit a www.operacluj.ro oldalon, a következő órarend szerint:

• Március 20., péntek: Zorba (M. Theodorakis / L. Massine)
• Március 24., kedd: Szerelmi báj­ital (G. Donizetti)
• Március 27., péntek: Macbeth (G. Verdi)
• Március 31., kedd: La Traviata (G. Verdi)
• Április 3., péntek: Pillangókisasszony (G. Puccini)
• Április 7., kedd: Hattyúk tava (Csajkovszkij)
• Április 10., péntek: Turandot (G. Puccini)
• Április14., kedd: Bohémélet (G. Puccini)
• Április 17., péntek: Rekviem (Verdi)
• Április 21., kedd: Rigoletto (Verdi)

Emellett fontos tudnivaló, hogy a bukaresti Enescu Fesztivál március 18-átó koncertfelvételeket tesz közzé az archívumából négy-négy napra a honlapján. Az első előadás fellépői a Maggió Musicale Fiorentino zenekar és kórus Fabio Luisi karmester vezetésével. A további műsor programja a fesztivál honlapján www.festivalenescu.ro böngészhető.

Az ország határait átlépve a Budapesti Fesztiválzenekar a karan­tén­esteket tart, próbatermükből közvetítenek kamarakoncerteket minden nap. Oldalukon lehetőség van a zenészek támogatására is.

Hirdetés
Hirdetés

Fizetős online tartalmak

A románia Bad Unicorn filmforgalmazó nyolc filmet tesz elérhetővé portfóliójából (vimeo.com/badunicorn): Dovlatov, The Guilty, Birds of Passage, Amanda, Testről és lélekről, God’s Own Country, L’atelier, Utoya: July 22. A filmeket három dollárért lehet megnézni, egy-egy belépő az oldalra három napra érvényes.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 2019-ben indította el az online VOD-csatornáját. A TIFFUnlimited most leginkább olasz filmeket ajánl, hogy ezzel is szolidaritását fejezze ki a koronavírus olaszországi elszenvedőivel. Az oldalra egy hónapra öt euró plusz áfa a befizetési díj, azonban két hétig teljesen ingyen használható.

A bukaresti Unteatru az első független színházak közül, amelyik az online fizetős előadásokkal kísérletezik. Facebook-oldalukon privát előadásokat játszanak azok számára, akik jegyet vesznek rá.

Szabadon hozzáférhető adatbázisok

Határozatlan ideig a virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum (www.pim.hu), amely folyamatosan frissülő digitális tartalmakkal teszi továbbra is láthatóvá kiállításait és gyűjteményeinek anyagait. A nagyváradi Szigetligeti Színház (www.facebook.com/NagyvaradiSzigligetiSzinhaz/) három előadás felvételeit osztja meg közösségi oldalain, ezek a színházi kényszerszünet idejére elérhetőek maradnak. Több színész otthonról tartja a kapcsolatot a közönséggel, YouTube-csatornát (www.youtube.com/channel/UCdXzYHmNBih_wZWrB2Xy_Sw) indított például Oana Pellea is, aki felolvas követőinek.

Április 16-ig ingyenesen böngészhető az Arcanum Digitális Tudománytár, ahol két évszázad magyar újságait, folyóiratait lehet tanulmányozni. M3.hu az elmúlt hatvan év legnépszerűbb műsoraiból készült több százas válogatást tesz szabadon hozzáférhetővé oldalukon, amely hétről hétre folyamatosan bővül.
A szintén határon túli, budapesti Művészetek Palotája 80 HD-minőségű koncertfelvételt és több mint 40 irodalmi est felvételét teszi közzé a nagyvilág számára (www.mupa.hu/media/video).

Gyerekeknek szóló tartalmak

A bukaresti George Enescu Filmharmónia (www.fge.org.ro/) Clasic e fantastic címmel oktatókoncert-sorozatát tették közzé a tegnaptól (március 19). A kolozsvári Puck bábszínház magyar társulata kedden, csütörtökön és szombaton 10–12, valamint 18–20 óra között jelentkezik online előadással a YouTube-on (www.youtube.com/channel/UCo4zfTCEPFkQXMkydhz1j9A/featured). A magyarországi színészek a kötelező irodalmi tananyagból olvasnak fel részleteket (motto.suli.hu). Maradjunk otthon, és fogyasszunk virtuális kultúrát!

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük