Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Érdemes a szépre nyitott életet élni

Érdemes a szépre nyitott életet élni Kultúra

Csillogó gyermektekintetektől kísérve mutatták be csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum (SZNM) munkatársai a márciusi hónap műtárgyát, amelyet a Lábasház földszinti kiállítóterében helyeztek közszemlére. Díjazták az emeleten berendezett időszakos kiállítás ezredik látogatóját, valamint a látogatására legtöbb diákot mozgósító pedagógust is.

Hirdetés
Hirdetés

A részvevőket köszöntő Bartha Zonga múzeumpedagógus elsőként a tanító néni és szüleik kíséretében jelenlévő gyerekeket szólította meg. A Székely Mikó Kollégium II. A. osztályának tanulói jogosan részesültek kitüntetett figyelemben, hiszen Szakács Ágnes „tanci” vezetésével megtekintették Somogyi Győző Magyar hősök arcképcsarnoka című kiállítását. A szakember kérdéseire adott válaszaikból pedig kiderült, nemcsak megtekintették a múltunk kimagasló személyiségeit felidéző festményeket, hanem ismereteik tárházát is bővítették.

A július végéig megcsodálható Somogyi-tárlat ezredik látogatói lévén, az SZNM a Képes Sepsiszentgyörgy című könyvvel kedveskedett a kisdiákoknak, s ők ezt egy huszárnóta közös megszólaltatásával köszönték meg. Elismerésben részesült továbbá a Székely Mikó Kollégium vizuális nevelés tanára, Bács Magor András, aki eddig több mint tíz osztályt kísért el a kiállításra.

Vargha Mihály múzeumigazgató üdvözlő beszédében örömmel nyugtázta, hogy tanítóik, tanáraik társaságában eddig több mint ezer látogatója volt a Somogyi-tárlatnak. Közöttük számos iskoláscsoport is, aminek jövőbemutató jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen a kultúra gyümölcseit zsenge korban megízlelők és magukba fogadók azoknak felnőttként is fogyasztói lesznek. Rádöbbenek ugyanis, hogy érdemes lelkileg töltekezni, fennkölt dolgokról elmélkedni, értelmes, a szépre nyitott életet élni.

Márciusban a hónap műtárgyaként Somogyi Győző egyik alkotását határozták meg, amelynek létrehozójáról Sántha Imre Géza művészettörténész osztott meg néhány kevésbé ismert életrajzi adatott. Személyében egy felszentelt (1967) és egyháztörténetből doktorált katolikus papot köszönthetünk, akit azonban néhány év szolgálat után eltávolított a kommunizmusnak részben behódolt magyarországi katolikus egyház. Nem véletlen tehát, hogy abban az időszakban készített és március elején nagylelkűen az SZNM-nek ajándékozott 41 grafikájának témáit a Megváltó földi létéből merítette, beleértve a most kiállítottakét is. A tulajdonképpen három, önállóként is létező grafikát (Jézus bevonulása Jeruzsálembe, Kereszt és Pelikán) magába foglaló mű központi része groteszk módon ugyan, de mélyen megalázott voltában és éppen ezért meghökkentő hitelességgel ábrázolja Isten keresztre feszített fiát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük