Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdélyi turnéra indul a Magyar Állami Népi Együttes

Erdélyi turnéra indul a Magyar Állami Népi Együttes Kultúra

Öt erdélyi városban vendégszerepel november 10-16. között a Magyar Állami Nép Együttes. A Hajnali hold című darabot Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Aradon mutatják be.

Hirdetés
Hirdetés

Hetényi Milán énekes-szólista az esemény kapcsán elmondta, a Magyar Állami Népi Együttes, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetése idén döntött egy erdélyi fellépéssorozatról. Az elhatározást egyrészt az motiválta, hogy jó ideje nem vettek részt hosszabb erdélyi turnén, másrészt ismét meghívást kaptak a sepsiszentgyörgyi 33. Népzene- és Néptánctalálkozóra, amelyen már korábban is részt vettek.

„Legutóbb a Megidézett Kárpátalja című produkciót fogadta kedvezően az ottani közönség. Ezúttal november 10-én a Hajnali hold című darabbal mutatkozunk be, másnap este az erdélyi témájú Kolozsvári piactéren című produkcióval készülünk a fesztiválra” – mondta el.

Fotó: Magyar Állami Népi Együttes

November 11-én a Néptáncaink nyomában című, interaktív ismeretterjesztő programot tűzték műsorra. A fiataloknak szóló előadás célja, hogy az ifjabb nemzedék is tiszta forrásból ismerhesse meg a néphagyományt. „Meggyőződésem, hogy ezt az összeállítást is jó szívvel fogadják, hiszen itthon is sokat adjuk elő iskolásoknak” – tette hozzá Hetényi Milán.

Mint mondta, a tervezés időszakában fogalmazódott meg az ötlet, hogy több erdélyi helyszínen is bemutassák a Hajnali hold című darabot. Végül egy nagyobb szabású erdélyi turnét szerveztek, amely során Sepsiszentgyörgy mellett Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Aradon is bemutatkoznak.

„A Hajnali hold egy nagyon komplex táncszínházi darab, amiben a néptánc mellet a kortárs táncelemek, a közös éneklés és a prózai-drámai részek is helyet kapnak. A Hajnali hold egyben a női léleknek, a nők életciklusainak lírai bemutatása” – mondta el az előadásról az énekes-szólista, hozzátéve, hogy az összeállítás a neves erdélyi koreográfus-rendező Orza Călin munkáját is dicséri, akivel az Édeskeserű című, 2009-ben bemutatott produkció alkalmával is eredményesen dolgoztak együtt.

Fotó: Magyar Állami Népi Együttes

„Egy népes csoporttal, hetvenhárman indulunk útnak, a hölgyek végig »porondon« lesznek, a férfitáncosok javarésze viszont Sepsiszentgyörgyről hazatér. Egy sikeres körúttal számolunk, aminek során mind az előadók, mind pedig a nézők is gazdagodnak” – fogalmazott Hetényi Milán.

A fellépések programja:

 • november 10., 19 óra – Sepsiszentgyörgy, a 33. Népzene és néptánc találkozó keretén belül, a Tamási Áron Színház nagyterme
 • november 13., 19 óra – Csíkszereda, Szakszervezetek Művelődési Háza
 • november 14., 19 óra- Székelyudvarhely, Művelődési Ház
 • november 15., 19 óra- Marosvásárhely, a Maros Művészegyüttes előadóterme
 • november 16., 19 óra – Arad, Ioan Slavici Színház

Az előadásról és jegyvásárlásról részletek az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány honlapján olvashatók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. november 10., 21:25
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Míg lélek szól…

  „Zeng a lélek, zeng a szó…”

  Táncoljátok az Életet
  a lélek zeng a forgatagban
  tánc nélkül élni nem lehet
  reménysugár lüktet a dalban
  tovább lendít előre visz
  a mélybe ránt hogy érezd
  a sejtjeidben van a kincs
  ami mozgatja véred
  feltódul panasz és remény
  Veled forog a Társad
  szívetekben lobog az Ég
  kiszórja érzi vágyad
  a csillagok felé repít
  úgy pallérozza sorsod
  járj „karikázót” vagy „verbunkost”
  „csárdást” örömbe sodrót
  mutasd meg azt hogy vagy hogy élsz
  hogy megmaradsz a forgatagban
  hogy táncban vagy és hogy remélsz
  míg lélek szól a dalban…