Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Színes programokkal ünneplik Szent Márton napját Sepsiszentgyörgyön

Színes programokkal ünneplik Szent Márton napját Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Az adventi böjtöt megelőző utolsó ünnephez, Szent Márton napjához számos népszokás kötődik, amelyeknek egy részét mai napig tartjuk. A sepsiszentgyörgyiek például idén is elfogyaszthatnak egy pohár finom bort, és egy bőséges ínyenc libavacsorát, a gyerekek pedig lámpások készítésével ünnepelhetnek.

Hirdetés
Hirdetés

„Aki libát nem eszik, egész évben éhezik” – mondogatták régen, de még ma is, hiszen Sepsiszentgyörgyön mai napig tartják a libavacsora és újbor fogyasztásának hagyományát. Pénteken a Kovács – The Castle Restaurant várja a vendégeket vacsorára és borkóstolóra, Ágoston Tamás, a Teomo megálmodójának vezetésével. Az érdeklődőknek lehetősége lesz megkóstolni az újbort, és beszerezni a kedvenceiket otthonra is. A BTheHotel csapata sem tétlenkedik, ikonikus liba-lakomával készülnek, amelyen a hagyományban gyökerező fogások ínyenc köntösben kelnek életre: libarillette áfonyás-hagymalekvárral, édesburgonyás libagulyással, libavadassal és még sok más finomsággal várják a falatozni vágyókat, szintén pénteken délután. Mindkét eseményre előzetes foglalás szükséges.

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Plébánia és a Csipike Napköziotthon munkaközössége szeretettel vár kicsiket és nagyokat, pénteken délután 5 órakor a város főterén, a kőszínpad körül, hogy utána közösen, lámpásokkal a kezükben járják körbe a családok az Erzsébet parkot. November 11-én, szombaton a Sepsi Value Centreben szervezett barkácsműhelybe csalogatják a gyerkőcöket, akik színes lámpásokat és libákat készíthetnek, ezzel is megünnepelve Szent Márton Napját.

Az evés-iváson túl időjárást is jósoltak ezen az ünnepen: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál,” „Márton napján ha tisztába mégyen le a Nap, kemény tél lészen.” Ugyanakkor a néphagyomány szerint ha ezen a napon jégeső esik, korai tavaszt jelez, valamint ha a lúd mellehúsa világos, akkor hamarosan havazni fog, ha pedig vörösesbarna, akkor esni. A szokás szerint ilyenkor tiltott bármilyen házimunkát végezni, mosni, teregetni, takarítani, mert ez a jószágok pusztulását okozhatja.

Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, többek között a koldusok, a katonák, a ló- és lúdtartók, valamint a szőlőművelők, a hordókészítő kádárok, továbbá Franciaország védőszentje.

Fotó: Krisztus Király Plébánia Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük