Felhívás!

Épül már Európa legnagyobb beltéri betleheme

Épül már Európa legnagyobb beltéri betleheme Kultúra

Ahogy 71 éve minden novemberben, most is nekiláttak a különleges bibliai kép megalkotásának. A Betlehem egy zsákfalu szívében, a vörsi Szent Márton Templomban található.  

A Kis-Balaton „fővárosában”, Vörsön 71 évvel ezelőtt még csak egy négyzetméteren épült fel bibliai kép, ám az évtizedek során folyamatosan bővült, amire elérte mai, 52 négyzetméteres nagyságát. A helyiek már napok óta önkéntes munkában dolgoznak Európa legnagyobb szabadtéri betlehemének megépítésén. 1948-ban épült először Vörsön Betlehem, akkor még csak kis méretben. Az 50-es években egy kezdeményezés hatására a vörsi templom Jézus Szíve oltárt lebontották és annak a helyére egy nagyobb méretű Betlehemet építettek. 1988-ban Futó Péter vette át a Betlehem építését, akkoriban még csak a jelenlegi csaknem 60 négyzetméteres méretének körülbelül a fele volt.

 A településvezetés arra számít, hogy így több mint 30 ezer vendéget fogadhatnak majd. Már számos csoport jelentkezését regisztrálták.  A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból készül. Az 52 négyzetméteres alapterületű építményhez 2,5 köbméter faanyagot használnak fel, az örökzöldekből is bőségesen ajánlottak fel. Az alapanyagokat a vörsi és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen.  10-12 ember vesz részt a munkában.

A tervek szerint jövő hét közepére végeznek a bibliai életképpel, amelyet advent első vasárnapján, december 1-étől már megcsodálhatnak a látogatók.

(kultura.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.