Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elmúlás és állandóság

Elmúlás és állandóság Kultúra

Péntek este a megyeszékhelyi Lábas Házban megnyílt Gerendi Anikó nagyváradi származású, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő és alkotó grafikus, formatervező kiállítása.

A közszemlére helyezett művek három téma, a koszorúk, a rozsda és a kövek köré csoportosulnak. Az első kettő már-már fotó látszatát keltő, leheletfinom, a grafikát vízfestéssel ötvöző ábrázolásai, talán világunk törékenységét és az elmúlás tényét hivatottak a szemlélővel érzékeltetni. Az írott kövek viszont bizonyos állandóságot testesítenek meg a folyamatosan pergő és változó időben.
Kányádi Irén művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadó tanárának a tárlat anyagát bemutató és méltató beszédében kifejtett véleménye szerint attól függetlenül, hogy a száraz koszorúk törékenységét, a kövek szilárdságát vagy a vas porlandóságát nézzük, ezek a munkák egy új, más valóságba való átlépésnek a mérföldkövei, éppen ezért figyelmes szemrevételük egy meditatív állapotba helyezi a nézőt. Vécsi Nagy Zoltán, a rendezvényt szervező Erdélyi Művészeti Központ vezetőjének köszöntő beszédéből az is kiderült, hogy az alkotásoknak átmeneti otthont biztosító kiállítótér ideiglenesen az általa irányított intézmény fennhatósága alá került. A kiállítást február 26-ig lehet megtekinteni.
Kányádi Irén művészettörténész: egy új, más valóságba való átlépés mérföldköveit látjuk

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük