Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyenruha és vasfegyelem

Egyenruha és vasfegyelem Kultúra

Elena Ershova ez év májusában érkezett Kézdivásárhelyre az EVS-program keretében. A Zöld Nap Egyesület első orosz önkéntesével egyebek mellett itteni tapasztalatairól, iskoláról és a közelgő karácsonyról beszélgettünk.

A 26 éves Elena az Urál nyugati lábánál, egy, az Európa északkeleti határán elterülő Komi köztársaságbeli községben él. Az orosz nyelv és irodalom, továbbá testneveléstanár végzettségű, tanulmányai befejezése után a helyi közigazgatás sportosztályán dolgozó lány egy közösségi oldalon olvasott az EVS önkéntesprogramjáról, és annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött, kipróbálja.

Hangsúlyozta, a szülőföldjétől elválasztó óriási távolság és a nyelvi akadályok ellenére remekül érzi magát a Zöld Nap Egyesület önkénteseként. „A tény, hogy keveset beszélek angolul, a helyiek közül meg alig van, aki oroszul ért, nem igazán jelent gondot. Megértem, amit angolul mondanak, emellett az itteni emberek nagyon nyitottak, kedvesek. Ugyanakkor Alen Margaryan örményországi önkéntes, továbbá az egyesület tagjai is segítségemre vannak, így a kommunikációs akadályokat könnyen áthidaljuk”, mondta.

Megjegyezte, az itt tapasztalt segítőkészség a földijeire is jellemző, és némiképp az éghajlat is hasonló az ittenihez. „A szélsőségesen kontinentális éghajlatnak köszönhetően kemény, hosszú teleink vannak. November végén –20 fok körüli hidegek vannak, aztán a téli hónapokban a –40 fok is gyakran előfordul. De szeretem a telet, felénk általában sok hó hull, ezért itt most kicsit furcsállom, hogy még nem borítja hótakaró a tájat. Remélem, szép, havas tél lesz itt is.”

Az egyesülettel a helyi iskolákban népszerűsítik a környezeti nevelést. „Számomra rendkívül furcsa volt, amikor először megláttam, hogy tanárok és diákok egyaránt farmerben, pólóban járnak iskolába. Nálunk kötelező az egyenruha viselete, emellett itt a diákok sokkal lazábbak az iskolában, nálunk vasfegyelem jellemzi a tanintézeteket”, jegyezte meg.

Hirdetés
Hirdetés

A pravoszláv vallásban karácsonyt január 6-án ünneplik, ami egyben Elena születésnapja. „Általában ez egy rendkívül hideg nap, ezért az ünneplés kimerül a templomban rendezett ünnepi misén való részvételben, majd az otthoni közös vacsorában.”

Hozzátette, karácsonyfát díszítenek, ám csupán otthonaikban, az utcákat, köztereket nem díszítik ki. Újévkor és karácsonykor sem hiányzik az ünnepi asztalról a hagyományos Olivje saláta, amelybe krumpli, sárgarépa, savanyú uborka, zöldborsó, hagyma, kolbász és majonéz kerül. „Ebből óriási mennyiségeket készítünk, emellett mandarint is fogyasztunk.” A vodka mellett a nastojka nevű, 23 fokos, gyógynövényből és alkoholból készült italt fogyasztják, „utóbbit főként a nők”, és természetesen éjfélkor pezsgővel köszöntik az újévet. Elena május végéig dolgozik a Zöld Nap Egyesület önkénteseként, ezt követően folytatja a munkáját, de még nem dőlt el, hogy otthon vagy valamelyik másik európai államban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük