Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy ház, amely a mese otthona

Egy ház, amely a mese otthona Kultúra

Ingyenes emlékház-látogatással egybekötött programokkal fogadták pénteken Kisbaconban a Benedek Elek-emlékház látogatóit, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az Elek apó születésnapjára, a népmese napjára szervezett tevékenységeken több százan vettek rész.

Hirdetés
Hirdetés

Több mint ötven éve fogad látogatókat a család a Benedek Elek-emlékházban, Kisbaconban, az amúgy is csekély belépőért több szoba is látogatható, valamint az előkertben is sétát tehetnek a vendégek. Pénteken, a magyar népmese napján ingyenesen vezették körbe az érdeklődőket, főleg gyerekeket, de más programokkal is előrukkolt a család. Bíró Boróka, a mesemondó egyik ükunokája kísérte a vendégeket, szám szerint 518 gyereket és felnőttet, akik kíváncsiak voltak Elek apó életére, arra a házra, amely az otthona volt, és amelynek homlokzatán szeretett felesége neve áll: Mari.

A nap folyamán a főszerep a mesemondásé volt: a parkban Bedőházi Beáta élőszavas mesemondással fogadta az érkezőket, de a családtagok az udvaron is mesét olvastak a gyerekeknek. A mese mellé alma is járt Elek apó kertjéből, amelyből minden résztvevőnek jutott. Ugyanakkor a Meskete Egyesület felhívására érkezett rajzokat is díjazták, és kiállítás is nyílt az alkotásokból. A pályázatra 46 településről, 78 tanintézményből, 686 gyerek és 251 pedagógus kapcsolódott be a versenybe, a díjátadón a kisbaconi óvodások és kisiskolások Elek apó dédunokája, Bardócz Orsolya által megzenésített Benedek Elek-verseket adtak elő.

Az emléknappal kapcsolatban Bíró Boróka lapunknak elmondta: gyerekkoruk óta bekapcsolódtak húgával, Bíborkával a Benedek Elek születésnapjára szervezett rendezvényekbe az emlékháznál, amely egyben az otthonuk is. Kisgyerekként Benedek Elek-színdarabokban játszottak, nagymamájuk, nagynénjük és édesanyjuk folyamatosan bevonta őket a koruknak megfelelő feladatkörökbe. 2005-ben, amikor a magyar népmese napjává nyilvánították a napot, Bíborkával közösen indították el a maratoni meseolvasást Kisbaconban. Azt a maratont, amely azóta is folyamatos a nagyvilágban bárhol, ahol magyar nyelvet beszélők élnek és meséket olvasnak.

– Hatalmas élmény volt, a mesemécses lángját pedig minden évben újragyújtjuk szeptember 30-án. Felnőttként látjuk és érezzük át igazán azt, hogy nagymamánk, Juca mama, Elek apó tizedik unokája mindvégig arra nevelt és készített bennünket Bíborkával, hogy méltóképp helyt tudjunk állni Benedek Elek szellemi és tárgyi hagyatékának őrzésében. Tesszük ezt szívvel, szeretettel, odaadással, legjobb tudásunk szerint. Hatalmas felelősség és feladat, ugyanakkor megtiszteltetés a Benedek Elek-emlékházat működtető Bíró család tagjának lenni, az itthoni, székelyföldi létet választani – mondta Bíró Boróka.

És hogy mit jelent számukra a mese? Iránymutatást! A mesékből sikerül gyakran töretlen erőt és hitet meríteni, hogy az évtizedek alatt eléjük gördült akadályokat leküzdhessék, illetve a további évtizedek során felmerülőkkel megbirkózhassanak. Hiszen a jónak, a helyes értékrendnek, a szeretetnek végül győzedelmeskednie kell – zárta gondolatait Boróka.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük