Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gombákról és fákról szólt

Gombákról és fákról szólt Kultúra

Szombaton a László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében immáron 21. alkalommal került sor a sepsiszentgyörgyi gombanapra. Az évről évre megrendezendő tematikus nap célja bemutatni a vadon termő gombákat a nagyközönség számára, illetve felhívni a figyelmet az ehető és mérgező gombák közötti különbségekre.

Hirdetés
Hirdetés

A hagyományosnak számító rendezvény forgatókönyve az előző évekhez képest nem változott. A délelőtti órákban megejtett túrán mintegy száz, kosarakkal és zacskókkal felfegyverkezett gombász vett részt, akiket ezúttal is Zoltán Sándor gombaszakértő kísért el. Nemcsak kalauzolta a résztvevőket a sugásfürdői erdőben, hanem kérésre azonosította is a begyűjtött gombákat. Az utóbbi időben lehullt csapadéknak köszönhetően bőven akadt szednivaló, a kosarakba rizike, róka- és őzlábgomba, cserepes gereben, lila pereszke és sötét trombitagomba került.

Amire a gombászok az erdőből a Kónya Ádám Művelődési Házhoz értek, addigra a Park és a Bástya vendéglők jóvoltából elkészültek a finomságok, panírozott gomba, gombapaprikás és gombás rizs került terítékre. A délutáni órákban folytatódott a délelőtt szedett gombák azonosítása és válogatása, némelyik kiállítás formájában került bemutatásra.

Ugyancsak bemutatták Gerendi Enderle Anikó fán termő, illetve gyökérkapcsolt gombákról készített festményeit. Zsigmond Győző és Zoltán Sándor gombákról, fákról és a köztük lévő kapcsolatról tartott vetítettképes előadást, a legkisebbek Csáki-Bartha Zonga és Vinceffy Orsolya múzeumpedagógusok közreműködésével kézműves foglalkozásokon vettek részt. A rendezvény ideje alatt a gombászegyesület legfrissebb kiadványait, többek között a jövő évi nagy gombanaptárt is meg lehetett vásárolni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások