Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Edzeni kell a krízisekre

Edzeni kell a krízisekre Kultúra

Sokak számára már nagyon várt rendezvénysorozat a sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség által szervezett Házasság Hete, melynek minden estéjén valami olyan forrás fakad, mely a párkapcsolatot táplálja: hol felszabadult játék, hol felismerések, hol megosztott, megerősítő tapasztalatok, hol „csak” kötetlen, elfogadó együttlét. Az idei programokról Páll Tünde főszervező beszélt.

– Minden házasságnak megvannak az évszakai, és szinte kötelező módon bekövetkezik egy ponton, hogy a párunkra rá se bírunk nézni, s ilyenkor kézenfekvőnek látszik kilépni a kapcsolatból. De ha felkészülünk erre a pillanatra, mindjárt könnyebb szembenézni a krízissel. Ettől függetlenül túllépni rajta igencsak nehéz lehet, és nem mindig sikerül külső segítség nélkül. Nálunk még nem megszokott ugyan ezt igénybe venni, de az a célunk, hogy erre ráneveljük az embereket, hiszen ha fáj valamilyen testrészünk, orvoshoz megyünk, ha fáj a lelkünk, miért ne tennénk? – mondta a családterapeuta képzettséggel is rendelkező vallástanár, Páll Tünde.

Az először Angliában kikiáltott Házasság Hetét 2008 óta egyre több országban, lassan világszerte megszervezik a Bálint naphoz kötődően, illetve annak környékén, azzal a céllal, hogy e kapcsolat örömeit, megtartó erejét felmutassák a fiataloknak, illetve a problémákkal küszködőknek fogódzót nyújtsanak. 2020-ban minden országban közös jelmondata a hétnek a Csapatjáték szerelemmel.

Hirdetés
Hirdetés

Az unitárius egyház rendezvénye vasárnap 11-kor a nyitó istentisztelettel kezdődik, a további estéken 18 órától kerül sor az eseményekre. Hétfőn Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuták előadását hallhatják az érdeklődők „Baby on Board” (Baba a fedélzeten) – több csapatjátékos, de hol a szerelem? címmel. Kedden a házasoknak játékos ötpróbás esten kell teljesíteniük, a győztesek egy vendéglőben elkölthető vacsorát nyernek, de minden résztvevőnek szól a Mácsafej zenekar aznapi koncertje, mely a szerelmes versekre alapoz. Hagyománnyá vált egy közös filmnézés és a látottak megbeszélése is, idén az Amit még mindig tudni akarsz a szexről című filmet a moziban nézhetik meg (ingyenesen), teljes értékű élvezetben lehet tehát része a résztvevőknek. Csütörtökön, mint az előző években is, kitartó, sokat tapasztalt párok őszinte vallomásaira kerül sor, ezúttal olyanokéra, akik felvállalják azt is, hogy külső segítségre volt szükségük a válságon túllépni. Pénteken a Házasság Hetének résztvevőit gyertyafényes vacsorára várják a szervezők, vasárnap pedig istentisztelettel záródik a rendezvénysorozat.

Mivel épp a 30–40-es, gyermeket nevelő pároknak adhat a legtöbbet a rendezvény, akik viszont elfoglaltságuk miatt nehezebben jutnak el oda, idén is lesz gyermekfoglalkoztató az előadások ideje alatt. Akik az e hét akadályait megugorják, azaz minden este jelen lesznek a rendezvényeken, a hétvégi sorsoláson egy kétnapos wellnessezést nyerhetnek sok extrával, de nemcsak ezért érdemes energiát fektetni a párkapcsolatba…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük