Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dienes Andorról a Visor fesztiválon

Dienes Andorról a Visor fesztiválon Kultúra

Ahogy ezt misztikus módon már kamaszkorában megjósolta neki egy szolgálólány, messze idegenben, Hollywoodban lett híres, és nagy szerepet játszottak életében az MM betűk. André de Dienes, azaz Diénes Andor fotóművész kézdivásárhelyi származású, és ő is csak egyike azoknak, akikre nem emlékezünk úgy, ahogy kell, aki itthon láthatatlan. Ezt igyekszik jóvátenni a Visor fotófesztivál keretében az Árkosi Kulturális Központban nyílt emlékkiállítás.

Hirdetés
Hirdetés

Diénes Andor is egyike annak az 1939 óta emigrált közel 800 fotóművésznek, akiket a hazájuk nem tudott megtartani – mondta Kincses Károly fotómuzeológus, akik szenvedélyes kutatója lett a fotós életének és munkásságának: életrajzának megírásához a kézdivásárhelyi Jancsó Katalin családfakutatása is értékes adatokkal szolgált. Ebbe az izgalmas életútba nyerhettünk bepillantást a megnyitón.

A torjai származású, de Kézdivásárhelyen anyakönyvezett Diénes 12 éves korában ment Budapestre, majd bejárta Európát, élt Párizsban, de a világhírre a Marilyn Monroe-ról készült képei által tett szert: 19 éves korában kezdte fényképezni az akkor még gyári munkás Norma Jeane Mortensent, aki egy ideig jegyese is volt. Haláláig jó viszonyban volt a boldogtalanságától menekülő színésznővel, akiről több ezer fotót őrzött

Kincses bő egyórás előadásának vezérfonala volt, hogy a „lelkére csomózza” a helyi közösségnek, fotósoknak, helytörténészeknek, becsüljék meg, mutassák fel a nagyvilágnak, állítsanak emléket a világhírű fotósnak: családjának háza ma jeltelenül áll Torján, felmenőinek sírja a református temetőben is több figyelmet érdemelne.

A kiállítást mától január 19-ig Kézdivásárhelyen láthatják az érdeklődők a Visor fotófesztivál záró rendezvényeként.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük