Felhívás!

Eladó, de nem bármi áron!

Eladó, de nem bármi áron! Kovászna megye

Alapfokon döntött a Kovászna Megyei Törvényszék: a Fortyogó eladása nem történhet egy bizonyos összeg alatt, és amennyiben az eladási tárgyalások nem vezetnek megegyezéshez, akkor a kézdivásárhelyi tanács akár liciten is értékesítheti az ingatlant.

A Fortyogó kapcsán több per is zajlik: van, amelyiket a kézdivásárhelyi önkormányzat indította a volt bérlő cége ellen, másokat pedig az Incitato Fortyogó Kft. kezdeményezte. A 2019/119/300-as számot viselő perben – amely az eladási ár nagyságára vonatkozik – nemrég született ítélet, a pármondatos, a laikus számára értelmezhetetlen döntést pénteken tették közzé a törvényszék honlapján, ezért Bokor Tibor polgármesterhez fordultunk információkért.

Az elöljárótól megtudtuk, az Incitato Fortyogó Kft. tulajdonosai azt szerették volna, ha 245.755 euróért vásárolhatják meg az ingatlant, amely négyhektáros területével – a szabadpiaci árakat tekintve – legalább 1,2 millió eurót ér, ugyanis azon a városrészen 30 eurót is elkérnek egy négyzetméter beépíthető területért. A romos épületeket egyébként 161.256, míg a területet 84.499 euróra értékelte fel a kft. által felkért szakértő, így egy négyzetméternyi terület gyakorlatilag kevéssel több, mint 2 euróra van becsülve.

Ezzel szemben a Fortyogófürdő eladását felügyelő bizottság azt szeretné, ha legalább 518.200 eurót kapnának a kezelőbázisért és a területért, szerintük legalább ennyit ér egy másik felértékelés szerint. A törvényszék most úgy döntött, hogy a kiindulási árnak legalább 245.755 eurónak kell lennie, ez alatt nem szabad értékesíteni az ingatlant. Ugyanakkor a bíró úgy határozott, a két félnek tárgyalóasztalhoz kell ülnie, hogy megbeszéljék a vételárat, de azt leszögezte: a tulajdonost nem lehet arra kényszeríteni, hogy a vevő által diktált áron adja el a fürdőhelyet.

Bokor Tibor kifejtette: a végzés értelmében, amennyiben az adásvételi tárgyalás nem vezet sikerhez, akkor a városnak jogában áll nyilvános árverésen értékesíteni az ingatlant, így az vásárolhatja meg, aki a legtöbbet kínálja érte. A polgármester is hangsúlyozta, az ítélet azt is leszögezi, hogy a törvényszéknek nem áll módjában a vevőt arra kényszeríteni, hogy egy bizonyos áron vásárolja meg a Fortyogót, mint ahogy arra sem kényszerítheti az eladót, hogy ár alatt értékesítse azt, főleg, ha jobb árat kaphat érte. Ellenkező esetben az állam (ebben az esetben a város – szerk.) érdekei sérülnének.

A szóban forgó cég egyébként a 2002-ben megjelent 550-es törvény értelmében szeretné megvásárolni az ingatlant, amely előírja, hogy a korábbi bérlőnek elővásárlási joga van az egységre, amennyiben ezt a szándékát jelzi. A mostani per alapfokon zajlott, így a döntés megfellebbezhető. A város érdekeit Kovács Eckstein Péter ügyvéd képviseli.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 22., 7:05
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Jelenleg mennyit adnak a “bérlők” a városnak?! 😤 Reméljük rövidesen pont kerül az I re és mint Magyaro on az önkormányzat fogja működtetni a fürdőközpontot! Hamarosan hanem sem muzi sem feredő!

 • User
  Dátum: 2019. október 22., 9:31
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Végre egy normális itélet… Nem vagyok jogász, de az 550/2002 törvény logikai értelmében a bérlőnek érdeke volt az egész bázist tönkretenni, hogy leverje az árát és majd megvegye apró pénzért. A volt szocialista országokba ezzel a módszerrel lopták szét a nép vagyonát…