Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Délután indul a banzáj

Délután indul a banzáj Kultúra

Amikor tegnap a szervezők sajtóértekezletet tartottak a sepsiszentgyörgyi turisztikai irodában, alig egy nap és hat óra volt hátra addig, amíg kinyitják az oltszemi Mikó-kastély kapuit, és megkezdődik a Transylvanian Barbeque Festival második kiadása. Elhangzott: olyan programot állítottak össze, amelyben kicsire és nagyra egyaránt gondoltak, ezért arra számítanak, hogy családostól jönnek a látogatók.

Fodor István házigazdaként elmondta: az előkészületek megtörténtek, részükről „indulhat a banzáj”. A sepsibodoki polgármester közölte: a kastély ajtaja is nyitva lesz, és eloszlatta az esetleges medveveszéllyel kapcsolatos aggodalmakat. A medve kerüli az zajos helyeket, de természetesen őrizzük a területet – nyilatkozta Fodor.

Grüman Róbert, a Kovászna megyei tanács alelnöke arról tájékoztatott, hogy a program már pénteken délután beindul, magas szintű street food-felhozatal lesz, a kastélykertben itt lesz a Magyarország legjobb foodtrackjének választott mozgó „etető” is. Elmondta: némi májusi zápor nem kizárt, de alapvetően 22–24 Celsius-fokra számítanak, kellemes májusi hőmérséklet lesz.

Kifejtette: Miénk a kastély címmel több gyerekprogramot is szerveznek, amelyekre szombaton és vasárnap 11 és 17 óra között kerül sor. Lesz pajzsfestés, lakomaasztal, bodzapuska, és aki átmegy a kastély kapujánál a „hétpróbán”, meglátogathatja az épületet is. Szombaton 12 órakor díjazzák a Lovagok lakomája elnevezésű gyerekrajzverseny legjobbjait. Gyaníthatóan a gyerekek lesznek a „legérdekeltebbek” a kastélyudvart körbejáró lovas hintózásban is. A meghívott zenészek is tekintettel vannak a kicsikre: szombaton 13 órától a Mesehetes, vasárnap 14 órától az Új Bojtorján, 16 órától pedig a Karaván együttes tart gyerekkoncertet.

A felnőtt közönségnek pénteken 19 órától a 4S Street, 20 óra 30 perctől a Pince Band, szombaton 19 órától a Taxi, 21 órától a Republic, vasárnap 18 órától az Új Bojtorján, 20 órától a Zanzibár együttes muzsikál.

Hirdetés
Hirdetés

Magáról a versenyről, amely szombaton 17 órakor kezdődik, és amelyet vasárnap 17 órakor díjaznak, Petra Rebenstorf, a Kansas City Barbeque Society (KCBS) képviselője elmondta: nyolc országból, köztük az Egyesült Államokból 17 csapat vesz részt.

– Vakzsűrizés lesz, ami azt jelenti, hogy a bírálók nem tudják, hogy éppen melyik csapat ételét kóstolják. Négy kategóriában (csirke, sertésoldalas, sertésváll, marhaszegy) folyik a verseny, aki összesítésben nyer, illetve a legjobban helyezett romániai csapat 1500 dollár készpénzdíj mellett részt vehet októberben a Tennessee-ben szervezett döntőn – mondta el Petra Rebenstorf, aki hozzátette: a zsűrizésnél az íz a legfontosabb, de figyelnek az aspektusra, az illatra, hogy mennyire van átsülve, milyen puha stb.

Elhangzott: az esemény helyszínén ötszáz gépkocsinak alakítottak ki parkolót, de szombat és vasárnap buszjárat is lesz. A buszok szombaton és vasárnap 11 és 20 óra között másfél óránként a Lábas Háztól indulnak, a volt sörözőnél állnak meg. A négylejes jegyet a sofőrnél lehet megváltani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások