Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A májusi pereszke a sztár

A László Kálmán Gombászegyesület májusi eseményére – előadás a májusi pereszkéről és a gombásztábor megbeszélése – szerda délután került sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében.

A májusi pereszke igen népszerű gomba, vidékünkön is bőven terem áprilistól júniusig, ezért sok helyen Szentgyörgy-gombaként is ismerik. Gyakran boszorkánykörökben található erdőszéli tisztásokon, ligetes, bokros helyeken, de alig észrevehetően, jól megbújva a fű alatt is. Közepes termetű gomba, de lehet nagy is, kalapja fehéres, drapp vagy sárgásbarna, bőre nem húzható le. Finom lisztszagú, tömött húsú, lemezei is sűrűn állnak, egyetlen hátránya, hogy hamar kukacosodik.

Hirdetés
Hirdetés

Párolva már fogyasztható, jól tárolható, szárítható, de legkedveltebb frissen, hagymásan, tojással kisütve. Levesbe is főzhető, tokánynak sem utolsó. Antibiotikus hatása van, cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A kínai gyógyászat szerint jó hatással van a gyomor- és bélcsatornára. Szerencsére nem téveszthető össze más mérgező gombával, amelyik tavasszal terem. Legjobban a nagy döggombára hasonlít, de az később kezd teremni – hangzott le mindez a múzeumbeli vetített képes előadáson.

Zsigmond Győzőtől azt is megtudtuk, hogy ebben az időszakban terem még a szintén ehető sárga gévagomba, többfajta tintagomba, illetve a mezei szegfűgomba és csiperke is. A találkozó második felében a gombásztáborba készülőkkel egyeztettek. Az idei, július 12–17. között Koltón tartandóba már nem fogadnak jelentkezőket, a 130. névnél zárták a listát, de jövőben, hasonló időszakban Bikfalva lenne a helyszíne az LKG éves gombásztáborának, oda pedig már most lehet iratkozni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük