Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csodálatos Grönland

Csodálatos Grönland Kultúra

Számos érdeklődő jelenlétében zajlott le tegnap a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen a Háromszéki EKE és a Székelyek a magasban sí és hegymászóiskola által szervezett találkozó Erőss Zsolt hegymászótársaival, Mécs Lászlóval és Kollár Lajossal. Az erdélyi körúton levő alpinisták külön kérésre iktatták be programjukba a HKA támogatta szentgyörgyi előadást, ahol a 2001-es grönlandi expedíciójukról készült film levetítése után sok izgalmas kulisszatitkot is megosztottak a hallgatósággal.

Kollár Lajos és Tarjányi István a ’90-es évek közepén találták ki, hogy a nagyobb himalájai mászások – a Magyarok a világ nyolcezresein sorozat előtt – emberpróbáló sarkvidéki utakon edzik magukat, de kötelességüknek érezték, hogy expedíciójukról tudományos-szakmai szempontok szerint filmet is készítsenek, amely Még az üveghegyen is túl címmel készült el.

Hirdetés
Hirdetés

Egy korábbi (1997-es), a zord időjárás miatt meghiúsuló expedíció után a két hegymászó – egy harmadik társsal kiegészülve – sikeresen véghezvitte tervét, hogy átszelje a grönlandi jégsapkát. Ez több mint egyhónapos és 600 kilométeres monoton és rendkívül fárasztó utat jelentett, amelyen maguk után húzták 250 kilogrammos élelemkészletüket és felszerelésüket. Kollár elmondta, előtte még óvintézkedésként mindhárman kivetették a vakbelüket, kiküszöbölve egy jelentős kockázati tényezőt, hiszen a sziget két partján levő lakott települések közti részen, a hómezőn egyszerűen nincs mentőszolgálat, egy kiszámíthatatlan vakbélgyulladás pedig végzetes lehetett volna.
Az expedícióról készült film bemutatja a Dánia autonóm tengeri külbirtokán élő ötvenezres lélekszámú eszkimó (inuit) őslakosság mindennapjait, kultúráját, hitvilágát is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük