Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Családos napok Szörcsén

Családos napok Szörcsén Kultúra

Hétvégén második alkalommal szervezte meg az Egyenlő Esélyekért Egyesület és a Szörcsei Református Egyházközség partnerekkel, támogatókkal közösen a családos napokat. Pénteken a helyi kultúrotthonban vastapssal jutalmazta a közönség a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Leng a lélek, zeng a szó című fellépését, szombaton változatos programok zajlottak.

Hirdetés
Hirdetés

Biró Erika szörcsei lelkész és Kiss Erika, az Egyenlő Esélyekért Egyesület elnöke köszöntötték a jelenlevőket, Bacsó István székelytamásfalvi lelkipásztor áldással nyitotta meg a rendezvényt. A főzőverseny elindítása után a Bálványos Fiai Hagyományőrző Egyesület csapata íjászbemutatóval, gyerekfoglalkozásokkal szórakoztatta a közönséget, majd megérkezett a Sasíjász Hagyományőrző Egyesület is a Recsenyédi testvérek személyében, akik segítőjükkel együttműködve káprázatos gyalogos és lovas produkcióval arattak sikert, átadva a Kassai lovasíjász-iskola szellemiségét. A népszerű arcfestés sem maradt el Gőbel Emese jóvoltából, a kötélhúzásra felnőttek is beneveztek külön férfi és női csapatokkal.

A főzőversenyen a Szörcsei Kátésok csapata végzett az élen; különdíjat is kaptak: Benedek József, a Szörcsei Szabadtűzi Lovagrend képviselője meghívta őket a rangos csabai kolbásztöltő fesztiválra. Közben az iskola pályáján focimeccs zajlott, ezzel párhuzamosan a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend „harcosai” korhű páncélzatban és fegyverzettel vezették be a közönséget a középkor világába. A gyermekek kezükbe is vehették, magukra ölthették a korhű öltözék és fegyverzet darabjait. Az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bátor lovasai lélegzetállító, nem veszélytelen produkciói zárták a hagyományőrző programokat, a bátrabb gyermekek lovagolhattak is. A tombolahúzáson 170 nyeremény talált gazdára, a fődíjat, a hathetes kismalacot a kézdivásárhelyi Orbán László vihette haza. A sikeres rendezvényen termékvásár is volt, mézet, sajtot, kézműves termékeket, kürtőskalácsot lehetett beszerezni.

Az esemény szervezői: Egyenlő Esélyekért Egyesület, Háromszéki Népfőiskola Egyesület, Szörcsei Református Egyházközség. A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, társegyesület a magyarországi Kaszián Egyesület. Helybéliek is csatlakoztak a rendezvény támogatásához: Benedek József, Kovács Csaba, Fejér Levente polgármester.

Biró Erika

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük