Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Boér Gézáról a Helikonban

Boér Gézáról a Helikonban Kultúra

A Kolozsváron megjelenő Helikon irodalmi folyóirat legutóbbi, november 10-i számában Boér Géza kézdivásárhelyi költő (1952–1989) irodalmi munkásságát méltató írást közöl. Boér Egybegyűjtött írások című kötetét a tavaly adta ki a Kriterion Könyvkiadó a rangos Romániai Magyar Írók könyvsorozatában, és tartalmazza a költő eddig kötetekben megjelent és a kéziratos hagyatékban található verseit, valamint a korabeli folyóiratokban közölt irodalmi tanulmányait és kritikáit.

Hirdetés
Hirdetés

Böjthe Pál, a méltatás szerzője úgy ítéli meg, hogy Boér verseit olvasva igazi képet kapunk az 1980-as évek hangulatáról, s úgy általában érezhető a költő kritikus látásmódja és hajlama a nem derűs életérzésekre. Költőnket mint a diktatúra idején holtpályára állított, érzékeny, művelt, életerővel és tenniakarással teli alkotó embert mutatja be, akit Szilágyi Domokos tragikus sorsú költő alkotói világa vonzott, de „Boér szavakba fogalmazott világa a sajátja, sehol nem érződik ki belőle pózolás, nem utánoz senkit – írja. – Ha úgy olvassuk, hogy az akkori idők jellemzőit is szem előtt tartjuk, egyértelmű, hogy véleménynyilvánításban, ilyen értelmű nyíltságban, egyenességben igazán bátor volt.”

Végül a szerző méltatja a Boér-hagyaték gondozójának, Borcsa Jánosnak a szerepét a kötet létrejöttében. „Borcsa Jánosnak köszönhető a kötet szerkesztési munkája – írja –, aki ezáltal jóval többet tett, mint egy életmű java részének kötetté való összeállítása. Értékmentés és egyféle utólagos igazságszolgáltatás ez.”           

A Boér-kötetet különben a Gutenberg-könyvesboltok terjesztik, városunkban pedig a Gyopár Könyvesbolt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük