Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bepillantani Petőfi szobra mögé: megújult a Petőfi.hu

Bepillantani Petőfi szobra mögé: megújult a Petőfi.hu Kultúra

Szabadság, szerelem – ehhez kapcsolódva elmesélhető a teljes történetünk. Erről szólnak a dalaink, verseink, regényeink, harcaink, álmaink, tenni akarásunk. A Petőfi.hu ennek jegyében reflektál Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára: követik a bicentenáriumi eseményeket, új szempontokat kínálnak e kivételes életműhöz, és bemutatják, Petőfi hogyan van jelen a kultúránkban.

Hirdetés
Hirdetés

„»Az idő igaz, / S eldönti, ami nem az« – írja a kétszáz éve született költőnk. Saját magára vonatkoztatva is érvényes. Egyesek szerint Petőfi szobra eltakarja Petőfi Sándort, a költőt, a forradalmárt, a szerelmest. Föltámasztani nem tudjuk őt, de a szobrát megmozgatni igen, így tér nyílik arra, hogy bepillantsunk a szobor mögé. Ez a tér lenne a Petőfi.hu. Lehetőség arra, hogy mindenkinek legyen egy eleven Petőfije” – hangsúlyozta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

A Petőfi.hu felületén a Petőfi-hírfolyamban több kulturális szerkesztőség együttgondolkodásaként nyomon követhető, hogy mit jelent a mindennapjainkban a költő hagyatéka, hogyan élnek tovább a reformkor eszméi, az, hogy hogyan gondolkodnak ezekről a kérdésekről a szakemberek.

Petőfi vendégeként népszerű előadókat, ismert művészeket kérdeznek arról, hogy ők hogyan kötődnek a szabadságharcos poétához.

A Petőfi-kalendáriumban a költő életéből kiválasztott eseményekhez verseket, képeket, olykor kortárs reflexiókat társítanak, és kétszáz napon át, az adott események évfordulóján összekapcsolva mutatják be ezt a sajátos csokrot.

A megújult Petőfi.hu oldalon szemléltetik a reformkor kontextusát, kiemelten azt a pár évtizedet, melyet Petőfi maga is ismert. Mindehhez olyan szempontokat rendelnek, melyek által érzékelhetővé válik, hogy ennek a korszaknak az eszményei, törekvései, de akár a dilemmái is, hogyan vannak jelen a mai életünkben.

Az Eseménynaptárban a bicentenárium programjait teszik áttekinthetővé, az érdeklődők könnyedén tájékozódhatnak arról, hogy a Kárpát-medence különböző pontjain mikor kik és milyen módon emlékeznek Petőfire.

„Még az is kiderülhet, hogy mindannyian Petőfi köpönyegéből bújtunk elő” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Együttműködő partnerek: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Nemzeti Kulturális Tanács, Nemzeti Kulturális Alap, Országos Közgyűjtemények Szövetsége, Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége – Magyar Géniusz program, Petőfi rádió, Petőfi TV, Petőfi Kulturális Ügynökség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük