Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bányásznapok Erdővidéken

Bányásznapok Erdővidéken Kultúra

Szombat délután, az Erdővidéki Bányásznapok keretében, több kulturális eseményre is sor került a baróti művelődési ház kistermében.

Hirdetés
Hirdetés

Először Darvas Annamária, az ismert baróti festőművész, Bodosi Dániel lánya nyitotta meg az édesapja műveiből összeállított tárlatot, részletesen beszélve az asztalosnak tanult festőművész nem mindennapi életútjáról is.

„Ízig vérig erdővidéki, székely ember volt” – húzta alá mondanivalóját, az erdővidéki emberek, különösképpen pedig az éppen ünnepelt bányászok munkája, élet iránti alázat és tisztelet pedig a kiállított képekről is visszaköszönt. A kiállításmegnyitó után Vargyasi Levente és Hecser László készülő, az egykori erdővidéki bányászéletet bemutató dokumentumfilmjéből láthatott részleteket a közönség, utána Kisgyörgy Zoltán, volt bányageológus mutatta be a Vajda Lajos közreműködésével írt, frissen megjelent Az erdővidéki szénbányászat 150 éve című kötetét.

Az erővidéki bányához 1960-ban került Zoli bácsi élcelődve emlékezett a bányánál töltött évekre, megjegyezve, hogy nemcsak geológusként, hanem a szakszervezeti bizottság kultúrfelelőseként is tevékenykedett, sőt, ő volt olykor a bánya papja is, összesen 42 elhunyt bányászt búcsúztatott el.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük