Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az erdélyi magyar színházak sokszínűségét mutatja be a bukaresti magyar színházi fesztivál

Az erdélyi magyar színházak sokszínűségét mutatja be a bukaresti magyar színházi fesztivál Kultúra

Az erdélyi magyar színházak sokszínűségét hivatott bemutatni az első alkalommal megszervezett bukaresti magyar színházi fesztivál, amely a román fővárosban zajlik – jelentették be szerdán a szervezők.

Hirdetés
Hirdetés

Az öt erdélyi magyar teátrumot (Temesvár, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Székelyudvarhely) tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) tagszínházainak vezetői a bukaresti Liszt Intézetben tartottak sajtótájékoztatót a június 6. és 12. között zajló Bukfeszt elnevezésű seregszemléről, amelyen öt társulat kilenc előadást visz színre, közöttük három bábelőadást és egy táncszínházi produkciót.     

Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója elmondta: kezdetben szkeptikus volt, hogy egy ilyen nagy horderejű fesztivált meg tudnak szervezni, hiszen a színházi előadások nagy stábok mozgatásával jár. Éppen ezért nagy örömmel tölti el, hogy sikerült, hiszen magyar színházi fesztivál eddig nem volt Bukarestben. Létezik a Magyar Zene Fesztivál, a Magyar Jazznapok és a Magyar Filmhét, amelyeket az intézet szervez, így most bővült a magyar seregszemlék kínálata Bukarestben.     

Laczikó Enikő államtitkár, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője azt emelte ki, hogy jelentős nyitást jelent a román közönség és szakma felé ez a fesztivál, egyben a bukaresti magyar közönség számára is nagy megtiszteltetés, illetve jó alkalom az interkulturális párbeszédre.     

Balázs Attila, a MASZÍN elnöke és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója elmondta: a szakmai szervezet célja, hogy közös erővel megmutassák előadásaikat minél szélesebb közönségnek, és a tagszínházak közötti együttműködés szép példája a Bukfeszt létrejötte. Hangsúlyozta: minden tagszínháznak megvan a jól körülhatárolható arculata, ezeket akarják felsorakoztatni egymás mellé. Rámutatott: a seregszemlével próbára teszik magukat egy új befogadó közeg előtt. A temesvári színház hétfőn nyitóelőadásként színre vitte Silviu Purcarete rendezésében Az ember tragédiáját, amit a többnyire román közönség jól fogadott és – amint az igazgató mondta – az első reakciókból ítélve máris látszik, megérte Bukarestbe elhozni a Madách Imre műve alapján készült produkciót.     

Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója, a fesztivál ötletgazdájaként elmondta: a Bukfesztnek a kapcsolatok lehetne az alcíme, hiszen a román színházi szakmával, kiemelten a fesztivált befogadó bukaresti Odeon Színházzal való együttműködés és jó viszonynak köszönhető, hogy hamar sikerült tető alá hozni a rendezvényt. Az igazgató kiemelte, több helyről kaptak logisztikai és erkölcsi támogatást, de fontos szerepe volt a Nemzetpolitikai Államtitkárság hathatós anyagi támogatásának. Reményét fejezte ki, hogy jövő évben is lesz fesztivál, amit már alaposabban előkészíthetnek, hiszen az elsőre nem volt sok idő rákészülni a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt.

Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója azt emelte ki, hogy a MASZÍN tagszínházainak folyamatosan sikerül együttműködniuk, közösen gondolkozniuk. A döntéseket az alapszabályzat szerint konszenzussal hozzák, ami a ritka színházi szövetségek esetében.

Az MTI kérdésére, hogy tervezik-e bővíteni a MASZÍN tagszínházainak sorát, Balázs Attila elmondta, hogy a szövetség nyitott szervezet, amelyhez bárki csatlakozhat. Hamarosan taggá válik a kézdivásárhelyi színház, de akár más külhoni magyar társulatok is csatlakozhatnak, hiszen nem akarják Romániára szűkíteni a tagságot. Arra törekednek, hogy minél fontosabb szakmai eredményeket tudjanak felmutatni, hogy más társulatok is fantáziát lássanak a szövetséghez való tartozásban. Bessenyei Gedő István elmondta: egyre többen kacérkodnak azzal, hogy hozzájuk csatlakozzanak.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük