Felhívás!

Az első fesztivál filmrendezőnőknek

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi és az Andrei Mureșanu Színház megszervezi az EVA FilmMakers Fest-et, az első romániai fesztivált, amelyet kizárólag női filmrendezőknek szentelnek. Így egy héten át, szeptember 4–10. között a Kovászna megyei filmkedvelők rövid-, játék- és dokumentumfilmeket nézhetnek meg, amelyeket romániai és magyarországi rendezőnők fémjeleztek. A projekt megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) finanszírozta.

Az EVA FilmMakers Fest arra törekszik, hogy visszaállítsa az egyensúlyt a női és férfi alkotók között a filmművészetben, ahol általában az a tendencia, hogy a nőket színészethez kötik, nem pedig rendezéshez.
Sokan vannak, akik bármikor felsorolnak néhány jól ismert filmrendezőt, de kevesen vannak, akik ugyanolyan könnyedséggel meg tudnak nevezni női filmrendezőket. Ebből kiindulva az Eva FilmMakers Fest az első olyan esemény az országban, amely úgy döntött, hogy a női rendezőművészetet tárja a filmszerető közönség elé, három romániai és négy magyarországi művész munkáin keresztül.
A fesztivál résztvevői Kocsis Ágnes, Dana Bunescu, Szilágyi Zsófia, Andra Tarara, Felméri Cecília, Carmen Lidia Vidu és Horvát Lili. Minden rendezőnőnek külön napot szentelnek, egy alkalommal szabadtéri vetítés is lesz a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban.
Az EVA FilmMakers Fest egyes filmjeit öt olyan Kovászna megyei településen is bemutatnak, ahol nem működik mozi, azaz Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton, Bodzafordulón és Szitabodzán.
A fesztivál programja magában foglalja a résztvevők által tartott mesterkurzusokat és két másik rendezőnő alkotása is vetítik, nevezetesen Chiara Malta a Hétköznapi nők, valamint Ivana Mladenovici a The Terrible Ivana című filmeket. A fesztivált szeptember 10-én, pénteken a Csíki Kamarazenekar filmzenei koncertje zárja.
Sepsiszentgyörgyön a vetítésekre kedvezményes árú jegyeket lehet váltani a Művész Mozi jegypénztárában. Az öt másik településen a filmvetítések ingyenesek lesznek.
Részletek a fesztivál programjáról és a kísérő eseményekről a rendezvény Facebook-oldalán találhatók

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.