Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az áhított kucsmagomba

Az áhított kucsmagomba Kultúra

A tavasz és a gombaszezon közeledtével újult erőkkel folytatja ismeretterjesztő tevékenységét a László Kálmán Gombász­egyesület. Legutóbbi rendezvényükön a Székely Nemzeti Múzeumban az egyesület Moeszia Erdélyi Gombász kiadványának legfrissebb számát, aztán pedig a kucsmagombát mutatták be az érdeklődőknek.

Az öt év eseményeit magába foglaló és gazdag tudományos anyagot tartalmazó leg­újabb, összevont (9–10-es), a 19. század jelentős mikológusának, Moesz Gusztávnak emléket állító Moesziát Puskás Attila biológus ismertette. Fókuszában a kucsma- és papsapkagombák állnak, Pál-Fám Ferenc és Benedek Lajos összesen 16 fajt írnak le. Szász Balázs tudományos igényességgel foglalja rendszerbe az Olthévíz környéki és a Bogáti-erdőben talált gombafajokat, majd a gombásztáborok gyűjtött anyagát is részletesen bemutatják.

Több etnobotanikai írás foglalkozik többek között a kucsmagombáknak a magyar néphagyományban játszott szerepével (Zsigmond Győző), a gombákhoz kapcsolódó hiedelmekkel (Berdán Zsuzsanna), illetve Felsőháromszék gombáinak népi elnevezéseivel (Sántha Tibor). Az egyesület díjazottainak laudációi mellett kereszt- és képrejtvények, illetve az irodalom is helyet kapott az igen tartalmas lapszámban, utóbbiból P. Magyarósi Imola adott kóstolót, felolvasván Jakab Antal írását.

Hirdetés
Hirdetés

Zsigmond Győző vetített képes előadáson ismertette az ehető kucsmagombafajtákat és a velük összetéveszthető papsapkagombákat. Kitért a néphagyományban élő neveikre is: bercsóg, szömörcsög, faszkó (formája asszociálja), Szentgyörgy-gomba.

Lassan kezdődik a kucsmagombák szezonja, és mivel mindegyik fajtájuk ehető és finom, de nem könnyű megtalálni, igen csábítók lehetnek minden vérbeli gombász számára. Kedvelik a vizenyős talajt, lomberdőkben, nyárfa, fűzfa, rekettye alatt teremnek, de a hegyes kucsmagomba például a székelyföldi fenyvesekben is, főleg ott, ahol már az erdőben megkezdik feldolgozni a fát. Merész kísérletet is „elkövetne” Zsigmond Győző és társa, meghonosítanák nálunk az alapvetően a magyar Alföldön termő, nagytermetű pusztai kucsmagombát. Arra vigyázni kell, hogy ha valakinek sikerül egy vagy több fogásra valót gyűjtenie, nagyon romlékony gomba, azonnal fel kell dolgozni – intett az egyesületi elnök.
A Plugor Sándor Művészeti Líceum oktatói kedves zenei momentumokkal színesítették az előadást, Könczey Kinga gombás népdalokat énekelt, zongorán Krecht Emese kísérte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük