Az áhított kucsmagomba

Az áhított kucsmagomba Kultúra

A tavasz és a gombaszezon közeledtével újult erőkkel folytatja ismeretterjesztő tevékenységét a László Kálmán Gombász­egyesület. Legutóbbi rendezvényükön a Székely Nemzeti Múzeumban az egyesület Moeszia Erdélyi Gombász kiadványának legfrissebb számát, aztán pedig a kucsmagombát mutatták be az érdeklődőknek.

Az öt év eseményeit magába foglaló és gazdag tudományos anyagot tartalmazó leg­újabb, összevont (9–10-es), a 19. század jelentős mikológusának, Moesz Gusztávnak emléket állító Moesziát Puskás Attila biológus ismertette. Fókuszában a kucsma- és papsapkagombák állnak, Pál-Fám Ferenc és Benedek Lajos összesen 16 fajt írnak le. Szász Balázs tudományos igényességgel foglalja rendszerbe az Olthévíz környéki és a Bogáti-erdőben talált gombafajokat, majd a gombásztáborok gyűjtött anyagát is részletesen bemutatják.

Több etnobotanikai írás foglalkozik többek között a kucsmagombáknak a magyar néphagyományban játszott szerepével (Zsigmond Győző), a gombákhoz kapcsolódó hiedelmekkel (Berdán Zsuzsanna), illetve Felsőháromszék gombáinak népi elnevezéseivel (Sántha Tibor). Az egyesület díjazottainak laudációi mellett kereszt- és képrejtvények, illetve az irodalom is helyet kapott az igen tartalmas lapszámban, utóbbiból P. Magyarósi Imola adott kóstolót, felolvasván Jakab Antal írását.

Zsigmond Győző vetített képes előadáson ismertette az ehető kucsmagombafajtákat és a velük összetéveszthető papsapkagombákat. Kitért a néphagyományban élő neveikre is: bercsóg, szömörcsög, faszkó (formája asszociálja), Szentgyörgy-gomba.

Lassan kezdődik a kucsmagombák szezonja, és mivel mindegyik fajtájuk ehető és finom, de nem könnyű megtalálni, igen csábítók lehetnek minden vérbeli gombász számára. Kedvelik a vizenyős talajt, lomberdőkben, nyárfa, fűzfa, rekettye alatt teremnek, de a hegyes kucsmagomba például a székelyföldi fenyvesekben is, főleg ott, ahol már az erdőben megkezdik feldolgozni a fát. Merész kísérletet is „elkövetne” Zsigmond Győző és társa, meghonosítanák nálunk az alapvetően a magyar Alföldön termő, nagytermetű pusztai kucsmagombát. Arra vigyázni kell, hogy ha valakinek sikerül egy vagy több fogásra valót gyűjtenie, nagyon romlékony gomba, azonnal fel kell dolgozni – intett az egyesületi elnök.
A Plugor Sándor Művészeti Líceum oktatói kedves zenei momentumokkal színesítették az előadást, Könczey Kinga gombás népdalokat énekelt, zongorán Krecht Emese kísérte.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.