Felhívás!

Ami az elemzésekből kimaradt

Ami az elemzésekből kimaradt Kultúra

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) múlt héten, Árkoson megszervezett tábora kihelyezett eseményeként került sor a Farkas Árpádról szóló könyv bemutatására péntek este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Ennek szerzőjével és művének alanyával Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélgetett.
Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténésztől megtudhattuk, iskoláknak, valamint egyetemeknek is használatra javasolható formában és nyelvezettel törekedtek megírni a Magyar Művészeti Akadémia írókról szóló kismonográfia-sorozatának köteteit. Ezek egyike Farkas Árpádról, Sepsiszentgyörgyön élő költőről, műfordítóról, lapszerkesztőről született meg az ő tollából.
Arról az alkotóról, aki még a pályája kezdetén megfogalmazta, hogy az irodalmat és erkölcsöt, illetve etikát nem lehet elválasztani egymástól. Mostanra pedig elmondható, hogy műveiben és magatartásában egyaránt ehhez tartotta magát. Hiszen a kisebbségi létből fakadó, emberhez nem illő helyzeteket tárta folyamatosan a nagy nyilvánosság elé, a felszámolásuk szándékával.
A róla írott könyvről szólva, melyben életpályájának és munkásságának ismertetése egyaránt helyet kapott, az érintett kifejtette, örömmel észlelte, hogy tartalmazza mindazt, amit a verseiről vagy róla 1990 előtt és egy jó ideig azután is elhallgattak. Ez pedig – tesszük mi hozzá – a lélek és tudatromboló kultúrpolitikával, valamint a magyarellenes magatartással való szembeszegülés volt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. szeptember 11., 20:01
    ÉRTÉKELÉS: 1

    ” Az irodalmat és erkölcsöt, illetve etikát nem lehet elválasztani egymástól”-milyen szép gondolat, vajon a ballibsik tudják miről van szó ebben a mondásban?