Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A zene szeretete tartott össze”

„A zene szeretete tartott össze” Kultúra

Péntek este a baróti református templomban ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Kájoni Consort régizene-együttes. A jubileumon nemcsak a régizene kedvelői, az együttes tagjainak családi és baráti társasága volt jelen, de eljöttek mindazon régi tagok is, akik valaha az együttesben zenéltek, de aztán különváltak tőle útjaik.

Ez alkalomból újra összeállt a „nagy csapat”, egykori és mai tagok közösen zenéltek, és örvendtek az együtt töltött idő felidézett emlékeinek. Többen méltatták sikereiket is, és köszönetet mondtak Gyulai György Éva zenetanárnőnek, amiért annyi éven át tartotta a lelket az együttesben, számos élménnyel ajándékozva meg annak tagjait.

Elsőként Tordai Árpád református lelkész adta áldását a találkozóra, háláját is kifejezve, hogy a templom, melyben szolgál, egy ilyen jelentős eseménynek adhat otthont. Az együttes tagjaihoz szólva azt kívánta, a múlt áttekintése mellett, nézzenek reménnyel a jövő fele is, vigyék tovább a régi korok zenéjének hangjait, gyarapítva ezáltal mindannyiunk lelki örömét.

Dáné Tibor Kálmán, a Kolozsváron megjelenő Művelődés folyóirat főszerkesztője, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület volt elnöke (fennállása 20. évfordulóján az együttest díszoklevéllel tüntette ki az EMKE) arról beszélt, hogy az alapítás óta 30 év telt el, és annak ellenére, hogy 1989-ben, az együttes születésekor nem épp kultúrbarát idők jártak Romániában, a Kájoni Consortnak sikerült mégis összeállnia, megmaradnia, mi több, a legnagyobbak közé kerülnie, annak ellenére, hogy az alapítók közül alig páran rendelkeztek zenei végzettséggel.

Hirdetés
Hirdetés

Demeter László, a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület elnöke Erdővidék büszkeségének nevezte az együttest, Gyulai György Éva tanárnő, az együttes vezetője pedig elmondta, harminc évvel ezelőtt álmodni sem mertek volna a mai ünnepről, „a közös muzsikálás öröme hozott össze, semmi mást nem akartunk, csak együtt zenélni”– hangoztatta. Felidézve az eltelt időt, kitért arra is, hogy bizony volt, amikor elbizonytalanodtak a hogyan tovább-ot illetően, de a lelkesebbeknek köszönhetően mindig újra tudták kezdeni.

– A művészeti célok mellett összekötöttek minket a baráti szálak és a közösen átélt élmények is – hangsúlyozta.

Végül örömzenélésre szólította a Kájoni Consort jelenlegi és volt tagjait, akik együtt énekeltek, zenéltek a közönségnek. A születésnapi ünnepség konferálója az együttes tagja, Kovács Erzsébet volt, aki végül egy születésnapi koccintásra is meghívta a lelkes közönséget az altemplomba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük