Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Tündérkertbe nyerhettek betekintést a kézdivásárhelyiek

A Tündérkertbe nyerhettek betekintést a kézdivásárhelyiek Kultúra

A Tündérkert című történelmi filmsorozat első részét tekinthették meg, majd Bokor Barna (Bethlen Gábor) és Pál D. Attila (Nagy András hajdúvezér) színészekkel találkozhattak a kézdivásárhelyiek szombat este a Vigadó Művelődési Központ nagytermében. A beszélgetés során kulisszatitkokra is fény derült.

Hirdetés
Hirdetés

A beszélgetés moderátora, Magyarosi Sándor történész, a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztője elsőként arról kérdezte a két színészt, hogy hogyan kerültek be a sorozatba, és hogy milyen élmény volt eljátszani a rájuk osztott szerepeket.

Bokor Barna elmondta, hatalmas teher nehezedett rá, amikor kiderült, hogy ő kapja Bethlen Gábor szerepét, hiszen egy mindenki által ismert történelmi személyiségről van szó. Évekkel korábban részt vett egy szereplőválogatáson, de akkor a projekt elakadt, így letett róla, hogy valaha is alakíthatja Erdély fejedelmét, később azonban egy teljesen új forgatókönyvvel, Madarász Isti rendezésében folytatódtak a munkálatok.

Bokor Barna számára a lovaglás volt a legösszetettebb, de a legszebb feladat is egyben. Fotó: Vigadó Művelődési Központ/Facebook

„Amikor megtudtam, hogy mégis megkaptam a szerepet, először félelem és rettegés lett úrrá rajtam, hogy hogyan fogok én megbirkózni egy ilyen történelmi személyiséggel, aztán elolvastam a könyvet, dokumentálódtam, és azt éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám ez a karakter, mint gondoltam” – fogalmazott.

Pál D. Attila hangsúlyozta, mivel ő nem hivatásos színész, számára a forgatás egy hihetetlen kaland, élete legizgalmasabb munkáját jelentette. Elárulta, hogy Bokor Barna révén került be a sorozatba, aki őt javasolta a rendezőnek Nagy András hajdúvezér szerepére. A marosvásárhelyi szereplőválogatás során a rendező őt is behívta, és mivel színházi emberként mindig is foglalkoztatta a színészmesterség, szívesen vállalta a kihívást. A meghallgatás napján vetette fel neki a rendező, hogy az eredeti helyett inkább egy másik szerepben próbálnák ki, és az előadás annyira jól sikerült, hogy végül megkapta Nagy András szerepét.

Pál D. Attilát Bokor Barna ajánlására hívták be a szereplőválogatásra. Fotó: Vigadó Művelődési Központ/Facebook

„Meg kellett tanulni lovagolni, úgy, hogy én életemben lóhoz nem értem. Meg kellett tanulni vívni is valamilyen szinten. Tehát rengeteg szép és vagány dologgal találkoztam forgatás közben” – osztotta meg a hallgatósággal.

Bokor Barna számára szintén a lovaglás jelentette a legösszetettebb megoldandó feladatot. Pál D. Attilával Nyárádszentsimonban, egy közös barátjuk birtokán vettek lovaglóórákat, és mint kiderült, tőle egyáltalán nem áll távol ez a mozgásforma. „A legnagyobb ajándék, az egyik legszebb hozadéka ennek az időszaknak a lovakkal való találkozás volt. Odamegyek a gondjaimmal, és az az érzésem, hogy a négy kis lábával elvezeti, mint egy villámhárító az összes problémát” – fogalmazott a színész.

Pál D. Attila elárulta, voltak olyan jelenetek, amelyeknek különböző részeit térben és időben is távol vettek fel egymástól, és előfordult, hogy egy pár perces felvétel kedvéért kellett kiutaznia Magyarországra, de már az is élményt jelentett számára, hogy betekintést nyerhetett egy filmsorozat készítésébe.

Fotó: Vigadó Művelődési Központ/Facebook

A beszélgetés során kiderült, a forgatás közel száz napon át tartott, ebből a két színész 30-40 napon vett részt, ami kiegészült több lovagló- és edzőnappal, ahol különböző mozgásformákat tanultak. A forgatás számos helyszínen, többek között a visegrádi várban, a Kiscelli Múzeumban és a komáromi erődrendszerben zajlott. „Sajnos autentikus erdélyi helyszínek nem kerülhettek bele, mert nagyon nehéz lett volna logisztikai szempontból megoldani, és mert azok a helyszínek már nem úgy néznek ki, mint akkoriban” – osztotta meg Bokor Barna, hozzátéve, hogy a drónnal készült, a tájat bemutató felvételek azonban eredeti erdélyi helyszíneken készültek.

Elhangzott még, hogy a sorozat több mint 70 beszélő szereplőjéből 17 erdélyi színész, a teljes produkció pedig mintegy 1500 embert mozgatott meg. 

Nézői kérdésre válaszolva a színészek elárulták, a Nemzeti Filmintézet tárgyalásokat folytat streaming-platformokkal, hogy a sorozat külföldön is elérhető legyen. Ha sikerül megegyezni, a Tündérkert jövő tavasszal kerülhet fel az online felületekre, ahol várhatóan román felirattal is megtekinthető lesz. Ugyanakkor előrehaladott állapotban vannak a sorozat második évadának előkészületei, megfelelő finanszírozás esetén a forgatás várhatóan 2025-ben kezdődhet el.

Fotó: Vigadó Művelődési Központ/Facebook

A közönségtalálkozók végén a jelenlevők megvásárolhatták a Székelyföld kulturális folyóirat augusztusi számát – amelyben beszélgetések olvashatók a sorozat alkotóival –, illetve fotókat készíthettek a jelenlévő színészekkel.

Fotó: Vigadó Művelődési Központ/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük