Felhívás!

A szentelt barka elhárítja a rontásokat a magyar népszokás szerint

A szentelt barka elhárítja a rontásokat a magyar népszokás szerint Kultúra

Virágvasárnaphoz számtalan népszokás kapcsolódik, többek között a barkaszentelés, amely elhárítja a rontásokat, megvédi tulajdonosa házát a vihartól és tűztől, veteményesébe tűzve pedig a terményt is növeli a magyar népszokások szerint – mondta Havay Viktória néprajzkutató az M1 aktuális csatornán szombaton.

A romai katolikus szokások szerint a barkát a virágvasárnapi szentmise előtt a pap megáldja, a hívek pedig a mise végén hazaviszik, majd a következő év hamvazószerdáján elégetik, ezzel készülve az új böjti időszakra – közölte a néprajzkutató.

A barka szimbolikája leginkább Jézus Jeruzsálembe vonulásánál földre terített pálmaágak jelentésének felel meg. A pálmaág a Makkabeus testvérek politikai lázadását jelképezi, és azért terítették Jézus elé, mert egyfajta szabadságharcost láttak benne.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 14., 13:04
    ÉRTÉKELÉS: 15

    Es a ciganyokat (a Majlat feleket) Kezdivasarhelyen mi haritja el,mert ezek minden viragvasarnap osszelopkodjak az osszes pimpot a sirokrol a Katolikus temetoben,aztan aruljak a templomok elott?! Iden sem volt ez maskeppen. A temeto egyebkent a Kezdivasarhely-i, Kanta-i szektoristakhoz tartozik,de ezeket,hogy kozbe folmenjenek es szetnezzenek a korzetukbe,soha nem latta senki. A kezdii rendorseg egy szart nem er,egy csomo ingyenelo link alakbol all,akik meg arra sem kepesek,hogy a becsuletes embereket megvedjek a tolvajoktol. Minden xarhazi munkakerulo rendornek all ebben az orszagban,azert megy ilyen jol a dolguk itt minalunk a tolvajoknak!