Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A marosvásárhelyi filharmónia évadzárója

A marosvásárhelyi filharmónia évadzárója Kovászna megye

A 2018/2019-es hangversenyévad utolsó koncertjére Sepsiszentgyörgyön május 24-én, 19 órától a Tamási Áron Színházban kerül sor. Ezúttal a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia műsora örvendezteti meg közönségét. Az előadók repertoárjában ez alkalommal francia, orosz, osztrák, amerikai zeneszerzők művei szerepelnek. A különleges műsort előadó zenekar élén Adrian Petrescu karmester áll majd.

Hirdetés
Hirdetés

Adrian Petrescu a bukaresti George Enescu Filharmónia szólóoboása és a Romanian Brass együttes vezetője. Zenei tanulmányait Brassóban kezdte, ezt követően Jászvásárban, majd Bukarestben tanult. Országos és nemzetközi megmérettetéseinek elismerése közül a Prágai Versenyen kapott kitüntetését, valamint a németországi Markneukirchenben szerzett tiszteletbeli oklevelét említjük. A zenei műfajok tekintetében tevékenysége szerteágazó, hiszen a szimfonikus zene mellett a könnyűzenét is műveli, ugyanakkor a népzene területén is jártas. Sokoldalúságából eredően igen sok meghívásnak kell eleget tennie. Vendégszerepelt már Franciaországban, Hollandiában, Japánban, Dél-Koreában, Olaszországban és Spanyolországban.

Az est első felében felcsendül Paul Dukas Fanfare és George Bizet Habanera című népszerű műve. A műsoron őket követi Pjotr Iljics Csajkovszkij Trepak című orosz tánca a Diótörő balettszvitből. Az est középpontjában Johann Strauss Triccs Traccs polkája áll.

Az ifjú Johann Strauss (képünk) ezt a különleges tánczenéjét öccsével együtt komponálta. A mű különlegessége abban rejlik, hogy a megszokottól eltérően a vonósok nem használják vonóikat ebben a zenekari darabban, hanem a pengetés (pizzicatto) technikával szólaltatják meg hangszereiket. Az est különlegességét fokozza John Kander New York, New York című komolyzenéje, amelyből később, 1977-ben amerikai film készült Martin Scorsese rendezésében.

A hangversenyre jegyeket is lehet váltani a kulturális szervezőirodában a Szabadság tér 1. szám alatt hétfőtől csütörtökig 9 és 16, pénteken 9 és 13 óra között, a teljes árú jegy 25 lejbe, a kedvezményes 12 lejbe kerül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük