Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön Kultúra

A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház kétnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. Január 21-én és 22-én az ünnepi programsorozat részeként két zenei előadásra is sor kerül.

Hirdetés
Hirdetés

Az események sorát Szalonna és Bandája nyitja, majd a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar zárja a Tamási Áron Színház nagytermében. Ezek mellett erkély-versekkel, filmvetítéssel és kávéházi beszélgetésekkel is készülnek a szervezők.

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Pál István Szalonna és bandája előadását január 21-én 20 órától hallgathatja meg a közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.  A zenekar legfőbb célja nemzetünk népi kultúrájának méltó továbbadása. A klasszikus zenében jól ismert nagy zeneszerzőink beleszeretve a paraszti kultúra több évszázadon át érlelődő kincseibe, megnyitottak a világ számára egy olyan kaput, mely betekintést enged hagyományos zenei kultúránk értékeibe s emelték tehetségükkel a magasművészet világába. A zenekar feladatának tekinti, hogy megmutassa ezt a gyönyörű hagyatékot és sok esetben még élő népművészetet, amely sokszor megihlette Bartókot, Kodályt és Lajthát is. A zenekar koncertjein megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái, Székelyföldtől egészen Kárpátaljáig és Felvidéktől egészen Délvidékig.

Az erkély-zene sorozat mintájára a magyar kultúra napja alkalmából egy verses kiadás készült, január 22-én 12 és 16 óra között négy iskola négy diákja, négy helyszínen négy szavalattal örvendezteti meg az utcán sétálókat. Kató Balázs a Székely Mikó Kollégiumból, Kósa-Szigety Zsófia a Mikes Kelemen Elméleti Líceumból, Szimion Helga a Plugor Sándor Művészeti Líceumból, valamint Szőcs Anita a Református Kollégiumból szólalnak majd meg a város különböző épületeinek erkélyeiről. Az esemény első állomása a régi Bástya épületének (jelenleg a Friss FM rádió stúdió) erkélye lesz, melyet a Bod Péter Megyei Könyvtár épületének (Magyar Kulturális Intézet) erkélye majd a
Babeș–Bolyai Tudományegyetem követ, végül pedig a Bene-ház erkélyén fejeződik be. 

A Kulturális kávépercek című program keretében szintén 22-én 17 és 19 óra között lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy kávé vagy tea mellett a város különböző vendéglátóhelyein kötetlen beszélgetésbe elegyedjenek a város kulturális életét megfűszerező művészekkel.  A magyar kultúráról, a város kulturális életéről vagy bármilyen más témáról bárki elbeszélgethet: Gáspár Csaba zenésszel, Daczó Enikő képzőművésszel, Gothárd Veronika kortárstáncossal, Korodi Janka színésszel, Pálffy Tibor színésszel, Szonda Szabolcs irodalmárral, Szőcs Botond zenésszel illetve  Tőkés Edit és Tőkés Csaba Zsolt néptáncosokkal. A programon bejelentkezés alapján lehet időpontot foglalni a kultura.ro weboldalon található űrlapon, vagy a 0743 099 570-es telefonszámon január 20-án 15 óráig. A rendezvénynek helyet ad a Színház Büfé, a Szimpla Sepsiszentgyörgy, a Tein Teahouse és az INdiVINO.

Mindezekkel még nem ér véget a rendezvénysorozat, ugyanis 18 órától a Művész Moziban vetítik Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét. Ezt megelőzően sor kerül egy rövidfilm bemutatójára is, melyet ugyanezen alkotók célzottan a magyar kultúra napjára készítettek, és az aznap programra tűzött összes film előtt vetítenek majd. Mindezeken túl a Művész Mozi a teljes hétvégére Magyar Filmnapokkal készül. 

E jeles nap rendezvénysorozatát 20 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar már hagyományos ünnepi koncertje zárja a Tamási Áron Színház nagytermében. 

A zenei előadásokra és a filmvetítésekre a helyek száma korlátozott. A jegyeket elővételben lehet megvásárolni a Városi Jegyirodában. Szalonna és Bandája koncertjére 20 lej a teljes árú jegy, 10 lej a kedvezményes, a fúvósok ünnepi hangversenyére pedig egységesen 25 lejes jegyet lehet váltani. A Magyar Filmnapok alkalmával minden filmre egységesen 10 lejes jegyek vannak, melyeket a Művész Mozi pénztárában lehet megvásárolni.

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük