Felhívás!

A lelki ápolás a lényeg!

A lelki ápolás a lényeg! Kultúra

Pénteken este a kézdivásárhelyi Zarah Kids Búgócsiga Baba-Mama Klub szervezésében, varázslatos hangulatban tartott előadást Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér Hogyan hozd közelebb gyermeked szívéhez a karácsony jelentését? címmel. A beszélgetés fő gondolata arra irányult, hogy hogyan készítsük fel lelkileg gyerekeinket a szeretet ünnepére.

A karácsony remek alkalom arra, hogy együtt legyen a család apraja-nagyja, azonban az ünnep szelleme gyakran elveszik az ajándékvásárlás és a vendégvárásra való készülődés forgatagában. Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér arra próbálta felhívni a jelenlévők figyelmét, hogy ne essenek ebbe a hibába, illetve igyekezzenek gyerekeiket is bevonni a karácsonyi készülődésbe. Fontosnak tartja, hogy közösen beszélgessünk gyerekeinkkel az ünnep eredetéről, természetesen az, hogy ezzel kapcsolatban mit fogunk mondani, az nagyrészt a saját vallási hátterünktől és lelki hozzáállásunktól függ. Majd azt is hozzátette, keressünk olyan könyveket, ami gyerekünk életkorának megfelelő, legyen az karácsonyról szóló képeskönyv vagy mesekönyv, a lényeg, hogy olvassunk nekik történeteket, meséket és mondókákat.

– Készítsünk együtt adventi koszorút és képeslapokat, hiszen ez is egy fontos mozzanata a készülődésnek. Próbáljuk rávezetni a gyerekeket arra, mennyire fontos, hogy saját kézzel előállított ajándékot tudjanak adni – hangsúlyozta az előadó. Majd arra is kitért, hogy tudatosítanunk kell gyerekünk számára, hogy nem az az érték, amit az üzletben megvásárolunk, hanem az, amit mi alkotunk és szívből adjuk.

Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér különösen fontosnak tartja, hogy a karácsony egyszerű és meghitt ünnep legyen. „A lényeg az, hogy a karácsonynak a szépsége, az öröme, a boldogsága az megmaradjon a családok, és a gyerekek ne arra emlékezzenek, hogy mit kaptak ajándékba, hanem arra, hogy az ünnepre mikként készültünk fel, milyen hangulatban, és hogy együtt mit tettünk azért, hogy az a karácsony szép legyen” – fejtette ki véleményét Gyöngyvér. Hozzátette, a hangsúlyt a minőségi idő eltöltésére kell fektetni. Emellett kiemelte, a készülődéshez az is hozzátartozik, hogy segítsünk azoknak, akiknek nem adatik meg az, ami nekünk igen. „Kérjük meg gyerekeinket, hogy válasszanak ki egy-egy játékot, amelyeket a szegény gyerekeknek fognak ajándékozni” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy ha szeretnénk a karácsonyt kissé leegyszerűsíteni, azt ne „hidegzuhanyként” tegyük, csak apró lépésenként vezessük be az ünnep valódi jelentőségét a család életébe és ügyeljünk arra, hogy a gyerekek ne érezzék úgy, mintha hirtelen megfosztanák őket valamitől. Emlékeztessük őket, hogy a karácsony igazi szelleme nem foszlik szét december végén – a család egész évben nyújthat örömet, békességet, szeretetet és segítőkezet egymásnak és másoknak egyaránt.

Tamás Réka

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.