Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A lelki ápolás a lényeg!

A lelki ápolás a lényeg! Kultúra

Pénteken este a kézdivásárhelyi Zarah Kids Búgócsiga Baba-Mama Klub szervezésében, varázslatos hangulatban tartott előadást Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér Hogyan hozd közelebb gyermeked szívéhez a karácsony jelentését? címmel. A beszélgetés fő gondolata arra irányult, hogy hogyan készítsük fel lelkileg gyerekeinket a szeretet ünnepére.

A karácsony remek alkalom arra, hogy együtt legyen a család apraja-nagyja, azonban az ünnep szelleme gyakran elveszik az ajándékvásárlás és a vendégvárásra való készülődés forgatagában. Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér arra próbálta felhívni a jelenlévők figyelmét, hogy ne essenek ebbe a hibába, illetve igyekezzenek gyerekeiket is bevonni a karácsonyi készülődésbe. Fontosnak tartja, hogy közösen beszélgessünk gyerekeinkkel az ünnep eredetéről, természetesen az, hogy ezzel kapcsolatban mit fogunk mondani, az nagyrészt a saját vallási hátterünktől és lelki hozzáállásunktól függ. Majd azt is hozzátette, keressünk olyan könyveket, ami gyerekünk életkorának megfelelő, legyen az karácsonyról szóló képeskönyv vagy mesekönyv, a lényeg, hogy olvassunk nekik történeteket, meséket és mondókákat.

– Készítsünk együtt adventi koszorút és képeslapokat, hiszen ez is egy fontos mozzanata a készülődésnek. Próbáljuk rávezetni a gyerekeket arra, mennyire fontos, hogy saját kézzel előállított ajándékot tudjanak adni – hangsúlyozta az előadó. Majd arra is kitért, hogy tudatosítanunk kell gyerekünk számára, hogy nem az az érték, amit az üzletben megvásárolunk, hanem az, amit mi alkotunk és szívből adjuk.

Hirdetés
Hirdetés

Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér különösen fontosnak tartja, hogy a karácsony egyszerű és meghitt ünnep legyen. „A lényeg az, hogy a karácsonynak a szépsége, az öröme, a boldogsága az megmaradjon a családok, és a gyerekek ne arra emlékezzenek, hogy mit kaptak ajándékba, hanem arra, hogy az ünnepre mikként készültünk fel, milyen hangulatban, és hogy együtt mit tettünk azért, hogy az a karácsony szép legyen” – fejtette ki véleményét Gyöngyvér. Hozzátette, a hangsúlyt a minőségi idő eltöltésére kell fektetni. Emellett kiemelte, a készülődéshez az is hozzátartozik, hogy segítsünk azoknak, akiknek nem adatik meg az, ami nekünk igen. „Kérjük meg gyerekeinket, hogy válasszanak ki egy-egy játékot, amelyeket a szegény gyerekeknek fognak ajándékozni” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy ha szeretnénk a karácsonyt kissé leegyszerűsíteni, azt ne „hidegzuhanyként” tegyük, csak apró lépésenként vezessük be az ünnep valódi jelentőségét a család életébe és ügyeljünk arra, hogy a gyerekek ne érezzék úgy, mintha hirtelen megfosztanák őket valamitől. Emlékeztessük őket, hogy a karácsony igazi szelleme nem foszlik szét december végén – a család egész évben nyújthat örömet, békességet, szeretetet és segítőkezet egymásnak és másoknak egyaránt.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük