Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gyermekek legyűrték a maszkot

A gyermekek legyűrték a maszkot Kultúra

Még A láthatatlanná tevő maszk címmel Kárpát-medencei meseíró pályázatot meghirdető Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) munkatársait is letaglózta a gyermekek által írt mesék online áradó folyama. A tavaly ősszel több országból beküldött 561 mese közül végül 146-ot kötetbe mentve adtak át a szerzőknek, a legjobb Brassó és Kovászna megyei meseíró iskolások kedden személyesen is átvehették tiszteletpéldányukat a Székely Mikó Kollégium elemi iskolájában megtartott könyvbemutatón.

A kollégium igazgatónője, Sztakics Éva köszöntője után Farkas Kinga, a Cimbora főszerkesztője vette át a szót, aki az Ábel Kiadónál megjelent, szépen kivitelezett kötet megjelentetésének körülményeit részletezte. Mint mondta, annak, hogy a pályázat ilyen élénk reakciót váltott ki a I–XII. osztályos iskolások körében, magyarázata lehet az, hogy az írás segít feloldozni a szorongásokat, a traumákat, a mese segít a feldolgozásban.

Hirdetés
Hirdetés

Köllő Zsófia, az RMPSZ programigazgatója, a könyv ötletgazdája elmondta, a nagy siker láttán döntöttek úgy, hogy az Ábel Kiadóval együttműködve válogatást adnak ki a mesékből, így jelent meg Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat szerkesztőjének gondozásában és Bak Sára illusztrációival a mesekönyv.
A gyerekek igen változatos módon dolgozták fel az elmúlt maszkos periódushoz kapcsolódó érzéseiket, élményeiket: varázsmesék, disztópiák, hétköznapi történetek, tudományos-fantasztikus, filozofikus írások születtek. Egyesek csak erre a pályázatra fogalmazták meg gondolataikat, mások rendszeresen írogatnak maguknak vagy biztatásra verset, mesét.

Az érdeklődők az Ábel Kiadóhoz fordulhatnak, amennyiben meg szeretnék vásárolni a könyvet (ára 50 lej).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük