Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gomb is műalkotás

A gomb is műalkotás Kultúra

A Magyar Nemzeti Múzeumban most látható Rotschild Klára-emlékkiállítással egyidőben zajló, divattörténeti dokumentumfilm erdélyi premierjére szólt a Balassi Intézet szentgyörgyi fiókjának meghívója. A vasárnapi vetítés után az alkotókkal, Oláh Kata és Csukás Sándor rendezőkkel beszélgethetett a közönség, illetve Szebeni Zsuzsa színháztörténész.

Aki rászánta pár havi fizetését, a párizsi divattal lépést tartó eleganciát találta meg Rotschild Klára pesti szalonjában. Oláh Kata és Csukás Sándor rendezők úgy igyekeztek megmutatni ezt a kellemetlen természetűnek mondott, évtizedeken át változatlan külsejű, csúnyácska nőt és az általa fenntartott szalont, divatot, hogy a gyönyörű ruhák és manökenek között ott lengedez a Horthy- és Kádár-korszak szelleme is, ami vélhetően a főszereplő tragikus halálában is szerepet játszott. Rotschild Klára évtizedekig fenntartott egy olyan szalont, amelyben a párizsi divatvonalakat százféle variációban éltette, csak egyvalami volt állandó: az anyag és a munka minősége, a részletek kidolgozottsága.

Hirdetés
Hirdetés

– Titkot akartuk megfejteni, miszerint annak ellenére, hogy nem tudott varrni, nem volt szabó, miként volt képes egy ember fanatizmusa, megszállottsága és a belefektetett munka ezt a különleges szalont fenntartani, amely Rotschild Klára halála után akkor sem volt ugyanaz, ha ugyanazok az embe­rek vitték tovább ugyanazzal a munkával – mondta Oláh Kata.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük