Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A budapesti taxisblokád krónikájával indulnak a Magyar Filmnapok Sepsiszentgyörgyön

A budapesti taxisblokád krónikájával indulnak a Magyar Filmnapok Sepsiszentgyörgyön Kultúra

Az 1990-es budapesti taxisblokád négy napja elevenül meg a vásznon január 18-án, csütörtökön este 18 órától a  sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. A Magyar Filmnapokat megnyitó vetítés után az Oscar-díjra jelölt film forgatókönyvírója, Köbli Norbert nyújt betekintést a kulisszák mögé az érdeklődőknek. Az eseményen való részvétel ingyenes ugyan, de regisztrációhoz kötött.

Hirdetés
Hirdetés

A Mathias Corvinus Collegium a Művész Mozival partnerségben szervezi meg a Blokád című film vetítését, amely egyben a Magyar Filmnapok megnyitójaként is szolgál. Az esemény leírásából kiderül, hogy a film az 1990-es budapesti taxisblokád négy napját mutatja be, a kor valóságos szereplőit felsorakoztatva, a politikai krimik valódi izgalmával. A cselekmények 1990. október 25. és 28. között zajlanak, amikor a 65 százalékos benzináremelés ellen tiltakozó taxisofőrök utcára vonultak és napokig megbénították Budapest forgalmát. A film betekintést enged a kulisszák mögötti küzdelembe, az alkukba, valamint a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnük magánéletét is megismerhetik a nézők. A Blokádot rendezte Tősér Ádám, főszereplői Vidnyánszky Attila és Seress Zoltán. A filmet 2022-ben Magyarország Oscar-díjra jelölte.

A vetítés után a közönségnek alkalma nyílik a forgatókönyvíróval való találkozásra, akinek beszélgetőtársa Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező, a Sepsiszentgyörgyi Művész Mozi programfelelőse lesz. Köbli Norbert az MCC Story Lab vezetőe, aki a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi doktorátust, később filmkritikusként és forgalmazóként is, 2007-ben pedig megalapította a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét. Nevével 9 és ½ romantikus vígjáték írójaként, és a Made in Hungaria dramaturgjaként találkozhattunk, emellett tévésorozat-epizódokat is írt, és kipróbálta magát a szkeccsfilm és a rádiójáték műfajában is. Eddigi legnagyobb szakmai sikereit ötvenes években játszódó trilógiájával aratta: A vizsga, Szabadság – Különjárat, A berni követ.

A vetítést szervezők szerint a  Balázs Béla-díjas művész forgatókönyvei nagy részénél  a 20. századi magyar történelem szolgált, amelynek hatásai még ma is érezhetők, ugyanis nehezen találni olyan magyar családot, amelynek ne lennének emlékei ennek a korszak szörnyűségeivel kapcsolatban. „Köbli Norbert ezért is tartja fontosnak, hogy a kollektív tudattalanban élő, feldolgozatlan emlékeket felszínre hozza, és élményszerű, izgalmas formában tárja őket elénk” – áll a leírásban.

A szervezők kérik, hogy az érdeklődők jelezzék részvételi szándékukat az erre a célra létrehozott űrlapon.

Fotó: Mathias Corvinus Collegium

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük