Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

50 éves az Illések és pofonok

50 éves az Illések és pofonok Kultúra

Kereken félszáz éves minden idők legnépszerűbb magyar beat albuma, az Illések és pofonok. A kinyitható borítóval készült albumot kiadták monóban, majd nem sokkal később sztereóban is.

Hirdetés
Hirdetés

Ez volt az Illés harmadik albuma, eddigre Szörényiék már kirobbanó népszerűségnek örvendtek. Épp ezért a zenekarra erősen rányomult a politika is, először meg akarták őket szelídíteni, hogy segítsenek a szocialista erkölcsű ifjúságnak helyes utat mutatni. Amikor ez nem jött össze, hirtelen ellenségként (ellenzékként) tekintettek rájuk. Az Illések és pofonok megjelenésének évében így a zenekart inkább a pofonok sújtották – ekkor volt például az Illés a „legjobb vidéki zenekar”, hiszen Budapestről kitiltották őket.

Pedig ekkor voltak a legjobb formájukban: az albumon olyan számok sorakoznak, mint az Újra itt van, a Lehetett volna, A kugli, a Keresem a szót, vagy a Nem akarok állni. Az Illések és pofonok is ma is bátran vállalható zenei anyag, amely nélkül a magyar könnyűzene egészen más lett volna, mint ahogy ma ismerjük. Akkortájt éjjel-nappal játszottunk, nem is nagyon emlékszem a dalok születésére – idézte fel a régmúltat Szörényi Levente.

Az Illések és pofonok albumról és az akkori korszakról további részleteket, történeteket mesél Szörényi Levente október 3-án Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben.

A közönség végighallgathatja kiváló hangzásban a teljes albumot a legendás zenésszel, akivel aztán Horváth Gergely rádiós műsorvezető beszélget.

(HVG/kultúra)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük