Felhívás!

100 éves a Székely Himnusz – lenyűgöző film és új hangszerelésű Himnusz készült az évfordulóra

100 éves a Székely Himnusz – lenyűgöző film és új hangszerelésű Himnusz készült az évfordulóra Kultúra

1922. május 22-én, kereken 100 esztendővel ezelőtt csendült föl először Csanády György (szöveg) és Mihalik Kálmán (zene) közös szerzeménye, a Székely Himnusz. A kerek évfordulóra a Magyar Mozgókép Szemle-díjas Takó Sándor és a történelmi dokumentumfilmek alkotójaként ismert Bárány Krisztián rendezésében lenyűgöző himnuszfilm készült. A filmben olyan ikonikus székelyföldi szimbólumok jelennek meg, mint a Csíksomlyói búcsú, a Gyilkos-tó, vagy a székelyderzsi Szent László legenda-freskók. A székelyföldi felvételeket Derzsy András, és Jorgopulos Jannis operatőrök fényképezték.

„Még 2019-ben, az Erdély – Ég és föld között filmprodukciónk forgatásán állapodtunk meg alkotótársaimmal, Cseh Istvánnal és Bárány Krisztiánnal, hogy az évfordulóra a Himnusz jelentőségéhez méltó filmet és zenei feldolgozást készítünk, megdobogtatva magyar és székely testvéreink szívét határon innen és határon túl.” – mesélte el a film születésének körülményeit Takó Sándor, az évfordulós himnuszfilm ötletgazdája, producere és társrendezője.

Az évfordulóra nem csak új film, de új hangszerelésű Himnusz-feldolgozás is készült Cseh István, Prima Junior díjas, gyergyószentmiklósi születésű zeneszerző alkotásában, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában, Kocsár Balázs vezényletével. A hangfelvétel a Művészetek Palotájában készült.

“Székelyföld. Ezer szállal kötődök e földhöz, s számomra olyan természetes ezeknek az erdőknek a zúgása, vizeknek csobogása mint a gyermeknek az édesanyja közelsége… s mégis, mintha templomba lépne be az ember, így lépdelek én is a mohával borított ösvényeken, betelni a látvánnyal s az értékekkel szinte lehetetlen. Ezt az érzést szerettem volna közvetíteni zenémmel.” – nyilatkozta Cseh István zeneszerző. 

„Ahogy az Erdély ég és föld között sorozatunk, úgy a Székely Himnusz klipje is őszinte elhivatottságból született. Felidézünk számos pillanatot Erdély és Székelyföld mindennapjairól, kincseiről. E képsorok érzelmeket közvetítenek, s emlékeket ébreszthetnek sokunkban. Bízom benne, hogy határon innen és túl a klip is erősítheti az összetartozást, éppen úgy, mint maga a Székely Himnusz.” – tette hozzá Bárány Krisztián, a film társrendezője.

„Erdélyi, brassói születésű a magyar irodalom kiemelkedő alakja, Áprily Lajos, a reformáció Európa-hírű prédikátora, a szász Honterus, és erdélyi, besztercei születésű a román Himnusz szerzője, Andrei Muresanu is. Az erdélyiség, és a közép-európaiság alapja, hogy tiszteletben tartsuk és támogassuk egymás hitét, hagyományait. Ebben a szellemben készítettük az Erdély – Ég és föld között produkciónkat is, amelynek moziverziója reményeink szerint még idén beutazhatja a Kárpát-medencét. A nemzeti és kulturális sokszínűség fontos, hogy 2022-ben összehozza, ne pedig szétválassza Közép- és Kelet-Európa népeit. Ennek sarokköve, hogy mindenki szabadon énekelhesse és átélhesse saját himnuszát. Remélem ehhez mi is hozzájárultunk ezzel a filmmel. Köszönjük szépen minden segítőnknek és támogatónknak, hogy ezt lehetővé tették.” – zárta Takó Sándor.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.