Felhívás!

Újabb büntetés a Dinamónak

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján újabb 12 ezer lejes büntetést szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács a Bukaresti Dinamo csapatnak. Az eset még 2018. április 30-án történt, amikor a Sepsi OSK látta vendégül az 1948-ban alapított bukaresti csapatot.

A mérkőzés teljes ideje alatt a vendégszurkolók a „Ki a magyarokkal az országból!” rigmust skandálták. A szervezők próbálkozása, hogy megakadályozzák a helyzet elmérgesedését, hiábavaló volt. A diszkriminációellenes tanács 2019/617-es számú határozata kimondja, hogy a Dinamo-szurkolók magatartása egyértelműen megkülönböztető, és etnikai alapon diszkriminatív volt, ezért 12 ezer lejes bírsággal sújtja a klubbot, amely visszaesőnek számít a magyarellenesség területén.

Üdvözöljük a diszkriminációellenes tanács döntését, amely hozzájárul ahhoz, hogy a sport területéről visszaszoruljon a hasonló szurkolói magatartás. Az elmúlt évek következetes munkájának köszönhetően ma már kevés olyan csapat van az I. ligában, amely a hasonló magyarellenes megnyilvánulásokat megengedi magának. Számunkra viszont az a cél, hogy ebben az országban a sport területéről is teljesen eltűnjön a megfélemlítő, kirekesztő, magyargyalázó magatartás, és a fair play szellemében játsszák a mérkőzéseket. Ennek érdekében megteszünk minden lehetséges lépést, és arra kérjük a magyar szurkolókat, amennyiben diszkriminatív esetet tapasztalnak, rögzítsék azt fotóval, videóval, és küldjék el a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak.

(Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője)

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot az RMDSZ hozta létre a romániai magyar közösséget érintő bármilyen természetű hátrányos megkülönböztetés megfigyelése, jelzése és megakadályozása céljából. Elérhetősége: 520009 Sepsiszentgyörgy, Martinovics Ignác utca 2.; e-mail: office@mikoimre.ro.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.