Hirdetés
Hirdetés

Új képzésanyagokon dolgozik a Sapientia

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara idén ősszel beduplázott az Erasmus+ együttműködésekből: két projekten dolgoznak párhuzamosan a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék oktatói.

Míg a foRMAtion projekt a kutatásmenedzserek képzését szeretné felkarolni, a Listen a kisebbségi nyelvhasználatot, azon belül pedig a nyelvi viselkedés fejlesztését célozza meg.

A LISTEN egy olyan képzési módszertan kidolgozását vállalta fel, amely által a kisebbségi beszélők elsajátíthatják a nyelvi önérvényesítés stratégiáit, így határozottan és magabiztosan használhatják anyanyelvüket. A projekt célja, hogy a megértést és elfogadást segítő meggyőző érvekkel vértezze fel a kisebbségi beszélőt, így dolgozva a nyelvi aszimmetria csökkentésén, ugyanis bizonyos helyzetekben és kontextusokban a kisebbségi nyelvet beszélők hajlamosak többségi nyelvre váltani (pl. ismeretlen személy megszólításakor, üzletben stb.).

A Listen sokoldalú és alapos kidolgozását az biztosítja, hogy az együtt dolgozó intézmények különböző kisebbségi háttérrel, illetve tapasztalattal, tudással rendelkeznek: Universitat de València (katalán); Sapientia EMTE (romániai magyar); Afûk (fríz); Conradh na Gaeilge (ír); IAITH (walesi); CNR-ILC (olasz kutatóintézmény; természetesnyelv-feldolgozó eszközök és források); European Language Equality Network (kisebbségi nyelvek megőrzéséért dolgozó szervezet). A sokszínűséget már az is mutatja, hogy a projekthttps://listen-europe.eu/ honlapja 10 nyelven – köztük magyarul is – böngészhető. A Listen keretében létrejövő e-learning (online tanulás) típusú audiovizuális és szöveges anyagok, fórum, különböző segédanyagok és kapcsolódási felületek segítik a kisebbségi beszélők magabiztosabbá tételét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük