Felhívás!

Panteon – Bemutatják a SZNM gyűjteményét Budapesten

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményét a Pesti Vigadóban mutatják be augusztus 22-én 17 órától.
A megszervezett kiállítás kultúrtörténeti jelentőségű, mivel közösségünk kiemelkedő képzőművészeti alkotásainak reprezentatív bemutatását vállalta fel, célja ízelítőt adni a magyarországi közönségnek a határon túl megőrzött, európai rangú magyar értékekről, írják a szervezők.
A tárlat a térségünkből (Székelyföld–Belső-Erdély–Partium) származó, vagy itt jelentőset alkotó művészegyéniségeknek a Székely Nemzeti Múzeumban megőrzött műveit mutatja be, olyan jelentős alkotókét, mint Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Mattis-Teutsch János, Szervátiusz Jenő, Baász Imre, Plugor Sándor, Jecza Péter, Korondi Jenő. A kiállítás szerves láncszemei a más alkotók egyedi művei, a 19. és 20. századi festők, szobrászok, grafikusok munkái között ők teremtik meg a kapcsolatot.
A vendégeket köszönti: Stefanovits Péter képzőművész, az MMA Képzőművészeti tagozatának vezetője, és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, az MMA rendes tagja. Köszöntőt mond: Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A kiállítást bemutatja: Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.
A kiállítás helyszíne a Pesti Vigadó, V. emeleti kiállítótere, szervezői a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata és a Székely Nemzeti Múzeum.
A Pesti Vigadó különleges látványossága Budapestnek, míg a Panteon képzőművészeti kiállítás kihagyhatatlan program, mely augusztus 23 – szeptember 30. közötti időszakban várja az érdeklődőket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.