Felhívás!

Ne megbélyegezze, hanem inkább segítse!

A magyar Országgyűlés külügyi bizottsága május 11-i ülésén az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 15. (4) bekezdése alapján – egyhangú döntéssel – az alábbi állásfoglalást hozta:

  1. A külügyi bizottság megütközéssel értesült Klaus Iohannis, Románia elnöke 2020. április 29-i nyilatkozatáról, amelyben azzal vádolta egyrészt országa egyik pártját, másrészt Magyarország miniszterelnökét, hogy titokban Erdély magyaroknak adásáról tárgyalnak.
  2. A bizottság határozottan visszautasítja a rágalmazást, a két szomszédos népet egymás ellen hergelő magatartást, ami a Ceaușescu-diktatúra narratíváját idézi. A bizottság felhívja a figyelmet, hogy a vegyes lakosságú régiók autonómiájára számos jól működő példa van Európában, magukat alkotmányosan egységes nemzetállamnak minősítő, demokratikus országokban is, ezért az erre irányuló romániai kezdeményezés nemzetközi legitimitása elvitathatatlan. A helyi igény Székelyföld önkormányzatiságának megteremtésére az ott élőknek azt a várakozását jelzi, hogy az autonómia az ott élő lakosság jóllétének emelkedésén keresztül a régió magyar és román lakosságának egyaránt javára szolgál majd. A bizottság álláspontja szerint üdvözlendő, mert az ország demokráciájáról tanúskodik, ha az erre irányuló kezdeményezésről nemzetiségi korlátokon átívelő egyetértés tud kialakulni. A bizottság arra biztatja Románia államelnökét, hogy ne megbélyegezze, hanem inkább segítse az egyetértés kialakítására irányuló törekvéseket.
  3. A külügyi bizottság elkötelezett a Magyarország és Románia közötti együttműködés, párbeszéd és a kölcsönös bizalom erősítése mellett, aminek egyik fontos előmozdítója a Romániában élő magyarok politikai, kulturális és nyelvi jogainak és önkormányzati céljainak megvalósulása. A bizottság elítél minden olyan megnyilvánulást, ami kockára teszi ezt az együttműködést.

Németh Zsolt elnök

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.