Felhívás!

Lesben a csalók

Lesben a csalók Közérdekű

Éberségre, nyugalomra, összpontosításra kéri a rendőrség mindazokat, akik bankautomatákból vesznek ki pénzt – bért, nyugdíjat stb. Főleg védtelen időseknek és hölgyeknek szól az intelem.


A bűnügyi statisztikák is azt jelzik, nem csökkent a bankautomatáknál hitelkártyákkal elkövetett csalások, lopások, szélhámosságok száma. A gaztevők újabb és újabb trükkökkel próbálnak a gyanútlan embertársaik eszén túljárni. Műszakilag is eléggé felkészült némelyikük. A rendőrségi jegyzőkönyvekben szereplő esetek között gyakori az olyan, hogy a bűnöző egy parány “botlasztót” helyez a bankautomata résébe, és a közelben őgyeleg. Amikor az érkező ügyfél a rutinszerű művelet elvégzi, távozna, csakhogy a kártyát nem tudja kivenni. A csaló azonnal ott terem, és segítségét ajánlja. Innentől több eset lehetséges. Történt olyan, hogy a kínlódást színlelve a csaló megszerezte a kártya azonosítóját (PIN-kód), majd valóban megoldotta a helyzetet, de később kifosztotta az áldozat folyószámláját. Előfordult, hogy ugyanúgy megkérdezte a kódszámot, de azt színlelte, sajnos nem tudja kivenni a kártyát, és elköszönt. Amikor az áldozat távozott, a csaló visszatért és kivette az összes pénzt.
A rendőrség azt javasolja a védtelenebb időseknek és hölgyeknek, lehetőség szerint válasszák inkább a bankok előterében lévő automatákat, ne a félreeső helyen lévőket. A csalóknak, pénztolvajoknak az esélyeit csökkenti, ha a közelben banki őrszolgálat van, vagy ha az illető hely forgalmas, gyakran sorban állnak az ügyfelek. Ilyen helyzetekben sokkal nehezebb kilesni az áldozatot. Fontos, hogy akinek véletlenül vagy a fenti manőver miatt a készülékbe szorult a hitelkártyája, lehetőleg kérje a banki személyzet vagy családtag, barát, ismerős, esetleg megbízhatóbbnak vélt ismeretlen járókelő segítségét. Ne forduljanak olyan ismeretlenekhez,  akik a bankautomaták közelében őgyelegnek! 

Hírmondó (bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.