Felhívás!

Kényszerű elbocsátások

Kényszerű elbocsátások Közérdekű

Figyelembe véve a COVID 19/SARS-Cov-2 koronavírus egyre nagyobb terjedését, az egyetlen német ügyfelünk úgy döntött, meghatározatlan időre megállítja a termelési folyamatot minden ügyfelével, a LRO leállítja a már raktárban lévő késztermékek átvételét, és megszakítja a nyersanyag-ellátást.

Ebben a helyzetben a LRO Kft. a kizárólag bérmunkára felépített termelési folyamatot kénytelen azonnali hatállyal megállítani a sepsiszentgyörgyi székhelyén, és elbocsátási értesítést (preaviz) állítani ki a következő 20 munkanapra a közel 200 alkalmazott számára.

A cég 2 éve már a bíróság által kimondott fizetésképtelenségi folyamatban van a munkaerőhiány és az ügyfelek elvesztése miatt. Ebben az időszakban a tulajdonosok, a cég vezetője és a csődbiztos-társaság adminisztrátora kapcsolatba léptek más külföldi társaságokkal is, de a jelenlegi helyzetben eredmény nélkül, így a termelési kapacitások fedetlenül maradtak. A vállalat írásban fordult mind a kormányhoz, mind a Vészhelyzeti Bizottsághoz, felajánlva gyors átállást orvosi védőfelszerelések előállítására, de ez gyors beruházásokat kívánna a megfelelő technológiában, amelyet a cég saját erőforrásból nem tud megtenni. Ugyanakkor javasoltuk az összes költségvetési bér azonnali csökkentését a gazdasági átlag szintjére, valamint az összes nyugdíjat az országos átlagnyugdíj szintjére hozni, és az ezekből származó jövedelemi forrásokat a kórházak támogatására, a védőanyagok és felszerelések előállítására, valamint a munka nélkül maradt alkalmazottak és munkavállalók támogatására fordítani. Minderre semmi válasz nem érkezett.

Közöljük azt is, hogy a média által terjesztett információknak, miszerint a technikai munkanélküliségre küldött alkalmazottak bérének 75% át állami forrásból támogatnák, még nincs semmi gyakorlati alapja. A sürgősségi igazolás megszerzésére még procedúra sincs, a jövedelemcsökkenés bizonyítása, a bérek visszaigénylése hónapokig eltarthat, viszont az alkalmazottaknak azonnali támogatásra van szükségük és ezt cégünk a tevékenység szünetelése miatt nem tudja felvállalni. Ha van erre pénzforrás, ahogy ezt a mass media terjeszti, akkor jó lenne, ha az illetékes hivatalok közölnék a munka nélkül maradtmunkavállalókkal: hogyan és mikor fogják a béreket folyósítani, ha a munkaadónak már nincs erre pénzügyi forrása. A munkavállalók félrevezetése,még nem létező megoldásokkal való kecsegtetése a legsúlyosabb, ami jelen pillanatban történhet, cégünk ebben nem tud és nem akar részt venni; tehát ha van pénz erre, a hatóságok vegyék át azonnal a fizetések folyósítását.

Figyelembe véve, hogy cégünk, a LRO 20 éves létezése alatt soha egy napot nem késett a kifizetésekkel sem az állami költségvetés felé, sem az egészségügyi illetve társadalom-biztosítás felé, ebben az ismeretlen vírus által generált vészhelyzetben úgy lenne helyes, ha mind az alkalmazottak, mind a cég állami, illetve társadalmi segítségben részesülne. Tekintettel arra, hogy a LRO Kft.az elmúlt években egy nagy családdá alakult, ezért fontos számunkra a munkavállalók egészsége és biztonsága, ennek érdekében a vállalat minden erőfeszítést megtesz, hogy a felmondási időszak alatt minden munkavállaló megkapja legalább az alapfizetését. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a 20 napos felmondási időszak alatt minden lehetséges módot megkeresünk a tevékenység folytatására, és az alkalmazottak megtartására.

Keresztes Zoltán cégtulajdonos

Bővebben a Székely Hírmondó holnapi lapszámában.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 24., 15:53
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Azért gondolom Kertesztes elvtárs az elmúlt 20 év alatt termelt annyi profitot, hogy most – ha igazán segíteni akarna – annak egy kis töredékéről lemondva kifizesse az alkamazottak bérét 1-2 hónapig. Sajnos úgy vélem, hogy ez a mostani helyzet egyeseknek jól jön ahhoz, hogy alkalmazottaktól megszabaduljanak, eddigi profitot biztonságba helyezve lehúzzaák a rolót.