Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ingyenes HPV-szűrés Nagyajtán

Ingyenes HPV-szűrés Nagyajtán Közérdekű

A méhnyakrákszűrési (screening) mobil karaván december 9-én, szombaton Nagyajtára érkezik, ahol 10-13 óra között az iskola udvarán lehet részt venni HPV és Babeş Papanicolaou tesztelésen.

Hirdetés
Hirdetés

Meghívjákk a 24-64 év közti lányokat, hölgyeket, asszonyokat vegyenek részt az ingyenes szűrésen, ahol fény derül egészségi állapotukra. Megkérik a hölgyeket hozzák magukkal a személyazonossági igazolványukat.

A méhnyakrák szűrése (screening) egy megelőző tevékenység, a korai stádiumú sejtszintű elváltozások felderítésére, amelyek ha időben nem kerülnek kezelésre méhnyakrákhoz vezethetnek. A méhnyakrák kezdetleges fázisaiban tünetmentes. Viszont egy előrehaladott stádiumú méhnyakrák okozhat vérzést szexuális együttlét után, két menstruációs ciklus közt vagy anormális hüvelyi folyást.

A méhnyakrák azon kevés rosszindulatú daganatok egyike, amely közel 100%-ban megelőzhető szűréssel.

E szűrési (screening) program keretén belül, a 24-29 éves korosztály esetében Babeş Papanicolaou tesztelésre, míg a 30-64 éves korosztály esetében HPV meghatározásra kerül sor, így időben felderíthetőek a sejtszintű elváltozások.

Az összes orvosi szolgáltatás ingyenes: szakorvosi vizsgálat, Babeş Papanicolaou tesztelés, HPV Babeş Papanicolaou tesztelés, a méhnyak sejtszintű elváltozásainak felderítése, kolposzkópia, prekancerogén elváltozások sebészi kezelése, szociális és pszihológiai támogatás, a projekt finanszírozása kapcsán.

Azon hölgyek akik nem jutnak el ezen karaván alkalmával a szűrésre, megtehetik 2o23. december 29.-éig a programban résztvevő kórházak, illetve szülészet-nőgyógyászati rendelők valamelyikébe. Ezen mintavételi központok listája megtalálható a következőhonlapon: https://centruscreeningmures.ro/programari/.

A szűrőtevékenység a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgösségi Kórház Program a méhnyakrák megelőzésére, korai felfedezésére és kezelésére a Központi Régióban (cod SMIS 138603) elnevezésű projektje keretén belül zajlik, amelyet a ,,George Emil Palade,, Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológia Egyetemmel való partnerségben végzik.

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük