Felhívás!

A veszélye nem hárult el!

2017 májusában a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságon jogerősen véget ért az a per, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs indított a Diszkrimináció-ellenes Tanács, valamint Traian Băsescu akkori államelnök, Victor Viorel Ponta akkori miniszterelnök, továbbá George Crin Laurențiu Antonescu és Liviu Nicolae Dragnea ellen. Az ügy kiváltója a fent jelzett politikusok azon nyilvános és határozott ígérete volt, hogy a közigazgatási reform után nem lesz magyar többségű régió Romániában. A bukaresti bíróság az SZNT elnökének (továbbiakban: felperes) keresetét jogerősen elutasította. A felperes ezért a Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz, majd ennek 2013. október 2-án meghozott határozata ellen a Bukaresti Fellebbviteli Bírósághoz fordult, egyben bíróság elé idézve a felelős román közhatóságok felsorolt képviselőit. 2014. október 2-i gyűlésén a keresetet a bíróság elutasította, majd ez év májusában a fellebbezést is.

A felperes minden olyan hivatkozást megcáfolt, amely az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatára hivatkozva próbálta menteni az alpereseket. A bíróság elutasította azt a kérését is a felperesnek, hogy az ügyet mérlegelésre küldjék át az Európai Unió Bíróságának. A felperes felhívta mind a Diszkrimináció-ellenes Tanács, mind a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság figyelmét arra, hogy a román államhatalom vezető beosztású képviselői nemcsak a magyar közösség hátrányos megkülönböztetését ígérték meg, befolyásolva és irányt szabva a közigazgatási átszervezés intézményeinek, de ezzel súlyosan sértették Románia nemzetközi kötelezettségvállalásait is. 

Az alperesek viszontválaszai, valamint a jogerős bírósági határozat világosan jelzik, hogy Románia nem mondott le egy olyan közigazgatási átszervezésről, amely asszimilációs politikát követ és nyíltan magyarellenes. Figyelmeztetés mindnyájunknak, hogy erre minden rendelkezésre álló eszközzel fel kell készülnünk!

(Az SZNT sajtóirodája)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.