Hirdetés
Hirdetés

A MIÉRT is támogatja a szülőket

A MIÉRT is támogatja a szülőket Közérdekű

Mint ismeretes, a kormány a koronavírus elterjedésének megelőzése érdekében március 11 – 22 közötti időszakra elrendelte a tanítás megszüntetését az ország összes tanintézményében. Ennek fényében, a Magyar Ifjúsági Értekezlet  javaslatokkal fordul a politikai döntéshozók felé. 

Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt két napban a közbeszédben többször felmerült az a kérdés, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiket a szülők nem tudnak senkire bízni, miközben munkahelyükön lesznek. Az intézkedés sok fiatal szülőt érint, akik nem tudják a gyerekeket a nagyszülőkre bízni, hiszen sok esetben ők még nem nyugdíjasok, vagy pedig már túl idősek ahhoz, hogy bármilyen nemű plusz kockázatnak kitegyük őket.

A MIÉRT javaslatokkal fordul a politikai döntéshozók irányába. Kérik, hogy a munkaadó tegye lehetővé a szülők számára, hogy otthonról dolgozhassanak. Amennyiben erre semmilyen körülmény között nincs lehetőség, vagy akadályokba ütközik, akkor a munkaadó lehetőség szerint biztosítson rugalmas munkaidőt. Az érintett személyek számára készítsen egyéni munkatervet, amely összehangolja a munkaidő beosztást, így valamelyik szülő mindig el tudja látni a gyermekfelügyeletet.  

Egy általuk vázolt, másik lehetőség a 4 órás részmunkaidős megoldás. Ebben az esetben az egyik szülő délelőtt, a másik szülő délután tudna dolgozni. Amennyiben egyik módszer sem alkalmazható, azt szorgalmazzák, hogy a  munkáltató biztosítson szabadnapot a szülő számára, hogy megoldható legyen a gyermekfelügyelet. Ebben az esetben az államnak kötelessége megtéríteni a munkáltató számára okozott kárt, mert a szülő nem saját akaratából nem megy be dolgozni a munkahelyére, hanem azért, mert máshogy nem tudja megoldani a gyermeke felügyeletét.

Közleményükben hozzátették: jelen krízishelyzetben úgy a munkaadó, mint a dolgozó szülők, mint az állam részéről nagyfokú rugalmasságra van szükség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások