Felhívás!

29-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma

29-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Románia

Újabb négy személynél igazolták a COVID-19 fertőzést kedd este. Három beteg Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyei, egyikük pedig bukaresti. 

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint az egyik új fertőzött egy 57 éves férfi, aki hétfőn tért haza Olaszországból, és Aradon van karanténban.

Kimutatták a koronavírust egy 26 éves, Hunyad megyei nőnél, valamint egy 37 éves férfinél is. Utóbbit a resicabányai járványkórházban kezelnek, és egy korábban megfertőződött személy kontaktja.

Elkapta a betegséget egy 47 éves, bukaresti nő is, aki kapcsolatban állt azzal a férfivel, akit a bukaresti Gerota kórházban kezeltek.

Ezzel 29-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, miután délután nyolc új esetet jelentettek be a hatóságok. A járvány kezdete óta a keddi napon regisztrálták a legtöbb új megbetegedést az országban, szám szerint 11-et.

Mivel az esetek száma meghaladta a 25-öt, Románia a koronavírus elleni védekezés második szakaszába lépett.

A hatóságok tájékoztatása szerint az első szakasz 0 – 25, a második 26 – 100, a harmadik 101 – 2.000, míg a negyedik 2.001 megbetegedés esetén lép érvénybe.

“Mindenki kérdezi, hogy mit jelent az, hogy beléptünk a második szakaszba. Meg kell érteni, hogy nem történt semmi, mindössze annyi, hogy nekünk kiegészítő intézkedéseket kell hoznunk az orvosi rendszer szintjén, más következmény nincs” – mondta Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök a kedd esti kormányülésen.

“A második szakasz szórványos terjedést jelent a közösségben, tehát távol állunk attól, ami Olaszországban, Németországban, Franciaországban vagy Spanyolországban történik” – mondta Victor Costache egészségügyi miniszter.

“Kiterjedtebb járványügyi vizsgálatok lesznek, mivel minden fertőzött kapcsolatba lép másokkal. A kórházakban külön, koronavírusnak kijelölt részlegek jöhetnek létre, a nem feltétlenül szükséges műtéti beavatkozásokat (krónikus betegségek, előre betervezett műtétek) korlátozhatják. Ugyanakkor szigorúbb ellenőrzések várhatóak a határátkelőknél nem csupán a vörös zónákból, hanem a kevésbé érintett országokból érkező személyek számára is” – magyarázta Nelu Tătaru államtitkár.

(Digi24/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.