Felhívás!

A közösség védje meg a statútumot!

Július 21-én Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Állandó Bizottsága (ÁB).

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke beszámolt és sikeresnek ítélte, az általa vezetett SZNT-küldöttség brüsszeli és strasbourgi találkozóit. Mint ismeretes Brüsszelben az Európai Parlament Intergroup csoportja az SZNT küldöttsége jelenlétében tárgyalta Székelyföld hátrányos helyzetét a kohéziós alapok tekintetében, Strasbourgban pedig sor került a polgári kezdeményezés ügyében indított per újabb szakaszára.

Az ÁB megtárgyalta és véglegesítette azt a munkadokumentumot, amely a román parlament által elutasított, Székelyföld területi autonómiájának statútuma kapcsán, a Törvényhozói Tanács által megfogalmazott érveket tételesen cáfolja. Az ÁB a Törvényhozói Tanács véleményezését – amelyre mind a két ház szakbizottságai, mind a képviselőház és a szenátus plénuma elutasító érvrendszerét építette – a román állam hivatalos álláspontjának tekinti, ezért úgy döntött, hogy a cáfolat joga és kötelessége az egész székely közösséget illeti meg. Ennek érdekében a munkadokumentumot a minél szélesebb támogatottság érdekében hamarosan internetes aláírásra bocsátják, ahol módosító javaslatokat is lehet hozzá fűzni.

Az ÁB döntött arról is, hogy október 27-én, Marosvásárhelyen tartja a centenáriumi küldöttgyűlést, amelyen megemlékeznek a száz évvel ezelőtt alakult jogelődre, október 28-án, vasárnap Székelyföld Autonómiájának Napján ima és őrtüzek hirdetik az önrendelkezés eszméjét, november 18-án pedig Sepsiszentgyörgy központjában tartják a Székely Nemzeti Tanács által összehívott Centenáriumi Nagygyűlést.

Ugyanakkor döntöttek a centenáriumi Gábor Áron-díjról, amellyel dr. Csapó I. József alapító elnököt tüntetik ki.

Az SZNT sajtószolgálata

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.