Felhívás!

A katalán zászló is lobogjon!

Katalónia függetlenségi törekvése hetek óta lázban tartja a világ közvéleményét. A függetlenségi népszavazás megtartására a 21. századi Európában ritkán látott rendőri erőszak volt a válasz. A Székely Nemzeti Tanács, a székelység sorsán keresztül megismerve az elnyomott közösségek kollektív élményét, a legmélyebb együttérzését és szolidaritását kívánja kifejezni katalán barátainak.

A Székely Nemzeti Tanács 2011. június 3-án és 2012. november 30-án kiadott közleményei (Európa népei egyenlők!, valamint az Európai Unió belső bővítésére vonatkozó nyilatkozat) egyértelműen fogalmaznak, és a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáira épülnek. Ezekből kiindulva, a fentiekben kifejezett szolidaritásunk arra is épül, hogy az Egyesült Nemzetek alapokmányában a világ népei hitet tesznek a népek önrendelkezése, a nagy és a kis népek egyenjogúsága mellett.

A Székely Nemzeti Tanács Európa népeinek egyenlőségéről szóló közleménye leszögezi, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése is elismeri: „Európában számos olyan közösség létezik, amely erős kulturális, politikai és történelmi identitással, szembetűnő kollektív önazonossággal rendelkezik, attól függetlenül, hogy régióként, nemzetiségként, országként határozzák meg őket, ám nem alkották meg önálló államukat.” A Székely Nemzeti Tanács határozatba foglalt álláspontja szerint az Európai Unió alapértékeit tiszteletben tartani, kulturális sokszínűségét megvédeni és hosszú távon fönntartani csak úgy lehet, ha egyetemes elismerést nyer Európa népeinek egyenjogúsága, függetlenül attól, hogy az önmagát népként, nemzetként meghatározó közösség megalkotta-e saját államát, vagy egy más ország területén él őshonos közösségként.

A szolidaritás kifejezéseként székelyföld autonómiájának napján lobogjon minél több helyen a katalán zászló is, az „estelada”, amely ma az emberi szabadság jelképe Európában.

 

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. október 16., 15:05
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Aza IZSAK egy fausi paraszt .A szekelyeket senki se ismeri mert sohase voltak. .Ne izgulyanak Katalaniaert mert nem lessz fügetlenseg mert az orszaguk 16 autonomiabol van összeteve,
  Mguknak csak lobogo kell nem a csikos amivel mindt aussziliarosokat megfogadtak harcolni. PLD.1599-be Mihai Viteaz meg
  fogadta a szekelyeket harcolni az osztrakok ellen es 1848-9 be peddig az osztrakokkal most pedig van maguknak a szekely
  vertanuk.MEG KELL TANULNI a törtenelmet.

 • User
  Dátum: 2017. október 17., 9:49
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A székelyek már akkor előfordultak a irott forrásokban, amikor az ön büszke ősei mai nyelvét, a franciát még senki sem beszélte, mert nem létezett. A székely nép egy része (!) nem azért állt Mihály vajda mellé, mert “auxiliáris” lett volna, hanem azért, mert a magyar urak kicsesztek velük. Bosszúból. És nem az osztrákok ellen harcoltak, hanem az erdélyi fejedelem serege ellen. Igen, tényleg meg kell tanulni a történelmet…

 • User
  Dátum: 2017. október 18., 22:30
  ÉRTÉKELÉS: -5

  ujagiro urak,irtak egy artikol-ba hogy egy embert megsebesitett a medve aki felment az erdöbe mogyorot szedni.Az a
  semmivalo gazember mit keres az allatok othonaba .A rendes szekelyek szeretik a gyönyrö erdöjüket es a hozza tartozo
  alatjaival mar ezerevotta.Erdekes CEAUSESCU idejeben nem mertek az edöket kaszabolni meg se volt annyira rossz ember.
  Vannak most mwg rosszabak is mint ö.A mostani vezetök meg rosszabak az összes rablo polgarmesterekkel es ne beszelyülnk buaresti rablokrol,azokat a szemet neppsegek akik kiraboltak az allatok othonat jol van nekik.

 • User
  Dátum: 2017. október 18., 23:04
  ÉRTÉKELÉS: -8

  ujagiro urak az a falus paraszt tötenelemmel foglalkozik szegegy .Hogy lehet a francia törtenelmet a szekelyekkel össze
  hasonlitani.Mar lesus elött 44-b vercengetorix hacolt Julius CEZARAL.Mikor Attia az apjaval MURZUKAL;A NAGYBATYAVAL
  RUGAVAL ESA TESTVEREVEL MEGEKEZTE 441.be meg a törzsek Azsiaboöl 895-be erkeztek a nagy vezetott KOURSAN-NAK
  hivtak es utana Arpad.Meg aszt se tudjak hogy kinnek volt a ket unnokaja thaisz es TACHSCHUN.A TESRVEREM EGY NEVEZETES TÖTENELEM IRO ES HIRES ORVOS en kevesbe.

 • User
  Dátum: 2017. október 19., 8:04
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A francia történelmet valóban nem szabadna összehasonlítani a székellyel, mert amikor a székelyek már saját, kiforrott írással rendelkeztek, a francia lovagok (!) még nem ismerték a budit sem. Amelyik törzsekről ön beszél, az Árpád népe, amelyik valóban a 9. században jött be a Kárpát-medencébe (nagyjából ekkor kezdett kialakulni a francia nép is a frankok, gallok stb. keveredéséből, ám a francia nyelv csak az 1539-es Villers-Cotterêts-i rendelet alapján lett Franciaország hivatalos nyelve), miközben a székelyek már legalább az 4-5. század óta itt élnek, ez a krónikáinkból is világosan kitűnik. Ön tényleg KEVÉSBÉ ért a történelemhez, ezért inkább ne is erőltesse.

 • User
  Dátum: 2017. október 19., 17:54
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Atvitt ertelemben a kilovesi kvotat , marmint a velemenyfal odalarol, a …..thaisz TACHSCH. A TESRVEREM…….bla…bla…bla beirora alkalmaznam!!!!